Avustralya Federal Hazine Bakanı Joe Hockey, yeni hazırlanan bir raporun ışığında, Avustralya’da devletin aldığı vergilerin büyük oranda kurumlardan ve gelir vergilerinden oluştuğunu ve bunu değiştirerek katma değer vergisi GST’de olduğu gibi tüketim vergisine yoğunlaşacaklarını belirtti.

Avustralya vergi sisteminin miadını doldurduğunu belirten Hockey, “Şu andaki vergi sistemimizle ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Zira bu vergi sistemi 1950’li yıllarda hazırlandı; 2050’li yılların Avustralya’sı için uygun değil.” dedi. Hockey, bundan dolayı ülkedeki vergi sisteminin yeniden geçirileceğini söyledi.

Yeniden Düşünmek (The Re:Think) isimli rapora göre Avustralya’da Federal hükümetin topladığı vergilerin yüzde 70’i şirket ve kişisel gelir vergilerinden oluşuyor. Rapor, bu vergi sistemi nedeniyle kurum ve kişi bazında insanların çalışkanlık, yatırım ve ekonomik kapasite oluşturma isteklerinin darbe aldığını belirterek, bu durumun uzun vadede Avustralya ekonomisinin büyümesini yavaşlatacağına işaret ediyor.

Rapor ayrıca Avustralya vergi sisteminde, yıpranma payı, yatırım faizi ve emeklilik fonlarına aktarılan paraların vergi dışı bırakılmasını da gerçekçi bulmayarak sorguluyor.

Konuyla ilgili olarak ABC’ye bir demeç veren Hockey, "Avustralyalılarla konuştuğunuzda herkes vergi sistemimizin üzerindeki baskıyı anlayacaktır." dedi.

Rapor, GST alınan ürün listesi ve GST oranının düşüklüğünü de sorguluyor. Rapor, Avustralya’da alınan GST vergi oranının, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye ülkeler arasında en düşüğü olduğuna dikkat çekiliyor.

GST vergisi Avustralya’daki ürünlerin yarısından azına uygulanıyor olmasına rağmen, 56 milyar dolarla hükümet gelirleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Avustralya kanunlarına göre GST oranlarını arttırmak veya değiştirmek isteyen Federal hükümet, bunu eyaletlerin onayını almadan yapamıyor.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlere nasıl GST uygulanabileceği sorununu da gündeme getiren Hockey, "Avustralya şanslı bir ülke ama, bunun da bir sınırı var." dedi.

Öte yandan, muhalefetteki Gölge Hazine Bakanı Chris Bowen, tüketici harcamaları vergisi olan GST’de değişiklik yapılmasını desteklemediklerini belirterek, "Biz vergi reformu konusuna yapıcı bir yaklaşım sergilemek istiyoruz. " dedi.