Avustralya'da Federal hükümet banka mevduatlarına vergi uygulamaya hazırlanıyor. Banka mevduatlarından vergi alınması konusu, 2013 yılında İşçi Partisi tarafından gündeme getirilmiş, ancak Tony Abbott tarafından eleştirilmişti.

Federal Hazine Bakan Yardımcısı Josh Frydenberg’in yapıtığı açıklamaya göre, mevduat vergisi uygulaması Mayıs ayında ilan edilecek olan Federal Bütçe’de yer alacak.

Öte yandan, Avustralya’daki bankacılık sektörü uygulamaya karşı çıkarak, mevduatlardan alınacak olan devlet verilerini, banka müşterilerine yansıtacaklarını belirtti. Avustralya Bankacılar Birliği’nden Steven Munchenberg, “Bu vergi bankaların gelir kaynağı olan müşterilerin bulunmasını zorlaştıracak. Bu da ekonominin finansmanı için sıkıntı oluşturacak.” dedi.

Frydenberg, şimdilik konula ilgili detaylara girmeyeceğini belirterek, “Bu konuyla ilgili detaylar bütçe ilan edildiğinde açıklanacak. Ayrıca çok düşük olan banka faizleri nedeniyle gelirleri azalan yatırımcılar, bu yeni vergi ile daha da az bir gelir elde edebilecekler.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Tony Abbott, Victoria Liberal Eyalet Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, yeni federal bütçenin, aileye ve küçük işletmelere yoğunlaşacağı mesajını tekrarlayarak, “Bu yılki federal bütçede zor kararlar yer alacak. Bunlar alınması zorunlu olan kararlar.” dedi.

İşçi Partisi Gölge Hazine Bakan yardımcısı Andrew Leigh, hükümeti eleştirdi: “Biz bu konuyu gündeme getirdiğimizde, Joe Hockey, bizi Avustralyalı aileleri zor durumda bırakmakla suçlamıştı.”