Abbott Hükümeti yatırım amaçlı olarak Avustralya’ya göç etmek isteyenlere yönelik yeni bir vize düzenlemesi yapmaya hazırlanıyor. Hala tasarı aşamasındaki yeni düzenleme, yatırımcıları Avustralya için önemli olan alanlara yönlendirmeyi amaçlıyor. Bunlar arasında, dinamik ve yükselme eğilimindeki küçük işletmeler sektörü de yer alıyor. Yeni düzenlemenin 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Yeni vize düzenlemesiyle, halen uygulanmakta olan Önemli Yatırımlar Vizesi (Significant Investment Visa, SIV) programına ilave olarak, Yüksek Kaliteli Yatırım Vizesi, (Premium Investor Visa, PIV) adı altında diğer bir yatırım vizesi oluşturuluyor.

Halihazırdaki uygulamaya göre Avustralya’da yatırımcı vizesi almak için 4 yıllık bir süre için en az 5 milyon dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor. Yapılması düşünülen değişikliğe göre bu yatırım miktarının yüzde 20 oranına denk gelen 1 milyon dolarlık kısmının ilk aşamalarda yatırılması gerekiyor. Ayrıca yatırımın 1,5 milyon dolarlık kısmının yeni kurulan şirket üzerinden yatırıma dönüşmesi gerekiyor.

Yeni düzenleme yatırımların yerel emlak piyasasına doğrudan girmesine de ilave sınırlamalar getiriyor. Ancak bu vize sahipleri için yatırım fonları aracılığıyla, ticari emlak piyasasında yatırım yapmak mümkün olacak.

Yeni düzenleme ile birlikte göçmen yatırımcıları korumak için de bir takım önlemler alınıyor. Yeni oluşturulan Premium Visa Scheme isimli vize sınıfı 15 milyon dolar ve üzeri miktarda yatırım yapanlar için oluşturuluyor. Bu miktar ve üzeri yatırım yapanlar 12 aylık sürede Avustralya vatandaşlığına geçebilecekler. Bu seviyedeki yatırımcılar, diğerlerine göre yatırım alanları hususunda daha esnek imkanlara sahip olacak.

Göçmen Bakan Yardımcısı Andrew Rob, "Bu tür yatırımlar, finans sıkıntısı çekilen dinamik ekonomi alanlarında gerekli girişimlerin temin edilebilmesi bağlamında hükümet açısından önem arz ediyor. Yeni değişiklikler, hızlı büyüme potansiyeli olan şirketlerin daha fazla yatırım çekmelerini temin edecek." dedi.

Göçmenlik ve Sınır Koruma Bakan Yardımcısı Micheaelia Cash yeni düzenleme ile amaçlanan konuları şöyle sıraladı: "Bu ilavelerle hükümetin yatırım vizesi programının potansiyelinden tam olarak istifade edebilmek ve bu arada bu programın suistimal edilme ihtimalinin de önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Söz konusu SIV ve PIV isimli yatırım vizelerindeki değişiklikler, 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak ve yüksek riskli, yüksek gelirli yatırım alanlarını kapsayacak. Bu da Avustralya ekonomisinin gelişmesine daha büyük bir katkı yapacak."