Avustralya'nın milli havayolu şirketi Qantas, "dünyanın en güvenli havayolu firması" ilan edildi. AirlineRatings.com tarafından yayınlanan bir rapora göre, 94 yıldan bu yana uçuş yapan Qantas Havayolları’na ait hiçbir uçak düşmedi.

Qantas’ın dünyanın en güvenli uçak şirketi olmasının tek nedeni hiç kaza yapmamış olması değil. Qantas, uydular aracılığı ile bütün dünyadaki uçaklarının motorlarını anbean kontrol edebiliyor. Böylece olası teknik arızalar kazadan önce tespit edilerek, güvenlik sorunları aşılıyor.

Ayrıca uçuş esnasında yapılan kayıtlarla, uçağın ve uçaktaki personelin performansları sürekli olarak kayıt altına alınıyor. Gelişmiş elektronik sistemler sayesinde pilotların hava trafik kontrol merkeziyle doğrudan bağlantı kurması konusunda da Qantas önde geliyor.

GEÇTİĞİMİZ YIL BİNE YAKIN İNSAN UÇAK KAZALARINDA ÖLDÜ

Rapor, 2014 yılının uçak kazaları açısından, havacılık sektörünün en kötü yıllarından birisi olduğuna işaret ediyor. Raporda, 21 ölümcül kaza, 986 insan hayatı kaybıyla 2014 senesinin son 10 yıllık havacılık tarihinin en kötüsü olduğu belirtildi. 21 uçak kazası, her 1,3 milyon uçuştan bir tanesinin kazaya uğraması anlamına geliyor. 2014 yılında 27 milyon uçuşla, 3,3 milyar yolcu taşındı.

2014 yılı kayıplarının asıl nedeni ise her ikisi de Malezya Havayolları’na ait MH370 ve MH17 numaralı yolcu uçakların düşmesi. Bunlardan gecen yıl 8 Mart’ta düşen MH370 numaralı uçak halen aranıyor. Sadece bu iki uçakta toplam 537 kişi hayatını kaybetti.

Dünyanın en güvenli havayolları ise alfabetik sırayla şöyle sıralanıyor; Yeni Zelanda Havayolları, British Airways, Cathay Pacific, Emirates, Etihad, EVA Air, Finnair, Lufthansa ve Singapur Havayolları.

Düşük ücretli fakat güvenli havayolları ise yine alfabetik sırayla; Aer Lingus, Alaska Havayolları, İcelandair, Jetblue, Jetstar, Kulula.com, Monarch Havayolları, Thomas Cook, TUI Fly ve Westjet olarak sıralanıyor.