Avusturya’da hükümeti oluşturan büyük koalisyonun ortağı olan Halk Partisi’nin (ÖVP) Meclis Grup Başkanı ve Dış Politika Sözcüsü Dr. Reinhard Lopatka, Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin soruları cevaplandırdı.

Türkiye’deki önemli dış yatırımcılardan birisi olan Avusturya’nın önemli siyasetçilerinden birisi olan Lopatka, Bank Asya’ya TMSF tarafından el konulmasına yönelik "Demokrasi, insan haklarına saygı, hukuk devleti olma ve hukuk güvenliği bir bölgeyi yatırım için cazip bir konum haline getirir ve bu konumu güçlendirir." dedi.

Zaman muhabiri Emre Şencan’ın polisler tarafından tokatlanması, Türkiye’deki basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik davalara ilişkin soruşturmalarına ilişkin konuşan Lopatka ülkesinin insan hakları ve gazeteci güvenliği konularında hassasiyetini ifade ederek şunları söyledi:

‘‘Avusturya dış politikasında insan haklarına riayet edilmesi ve bu hakların korunması en önemli konulardan birisidir. Geleneksel olarak her seviyede bunun için çaba harcanmaktadır. Gazeteci güvenliğinin desteklenmesi Avusturya’nın insan hakları politikasının ana gündemlerinden birisidir. Bunu 2011-2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliği ve geçen yıl ki Avrupa Konseyi Başkanlığı dönemimizde gündemimizin merkezinde tuttuk. Ülkemizin gazetecilerin çalışma güvenliğinin iyileştirilmesi yönündeki önlemlere yönelik çalışmamız uluslararası kuruluşların da dikkatini çekti.’’