Turizmin yeniden canlandırılması için bir şeyler yapmak gerektiğini belirten İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2003 yılında İzmir Alsancak limanına kruvaziyerle gelen yolcu başına alınan 2 dolarlık ücretin tekrar başlatılması gerektiğini belirtti.
Yeniden yapılanma sürecini tamamlayan İzmir Turizm Tanıtma Vakfı, turizm yetkilileriyle bir araya gelerek İzmir’in tanıtım ve pazarlamasında kısa, orta ve uzun vadede yapılacak planlama ve çalışmalara ışık tutmak üzere çalışma toplantısı yaptı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK)’nin ev sahipliğinde, Mövenpick Otel’de gerçekleştirilen toplantıya eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şinasi Akçay, ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Özkardeş, ETİK İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Av. İlker Ünsever, Ege Sağlık ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zeki Hozer, Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Gözen Holding Danışmanı Hacı Say, TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, Marka Danışmanı Muhterem İlgüner, SunExpress Kurumsal İlişkiler Müdürü Serdar Alyamaç katıldı.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK”
ETİK Başkanı Mehmet İşler, İZTAV ile bir araya gelerek yapılan toplantının sevindirici bir hamle olduğunu belirterek, “Alanında başarılarla dolu isimlerle bir araya gelerek sevindirici bir hamle oldu. İzmir adına bu çatı altında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İZTAV ile birlikte en kısa zamanda nelerin yapılması gerektiğin ele almak için bu toplantıyı düzenledik. Toplantı İzmir turizmi için önemli bir adım. Herkesin elini taşın altına koyup, neleri yapabileceğini burada söylemesi yol haritasını oluşturmak adına önemli” diye konuştu.
Toplantının yeni yola koyulan İZTAV’a bir yön vereceğini belirten Ekrem Demirtaş, şunları söyledi: “İZTAV’ın geldiği noktada bir hazırlık yapılıyor. Sezon geçmeden nasıl bir kampanya yapalım; bununla ilgili bir ajans seçilme ihtiyacı ortaya çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi hocaları bize bir yol haritası çiziyor. Bir kampanya başlayacak. Bütçe konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak.”
KRUVAZİYER DE AYAKBASTI MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK
Tur firmalarının İzmir’den kaçmadığını fakat yabancı ülkelerde ‘Türkiye’ye gitmeyin’ yönündeki haberlerin etkili olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Tekrar güven ortamı sağlanmalı ama bu bizim elimizde olan bir şey değil. Yine de İzmirli biri olarak bir şeyler yapabilir miyiz diye Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi ziyaret ettik. Bu toplantıda kruvaziyerle gelenlerin ayakbastı paralarının ödenmesi ve tıpkı uçaklar başına verilen 6 bin dolarlık teşvik gibi kruvaziyere teşvik verilmesini istedik. Ayakbastı ödeyerek başarı oranı yakaladık ki sonra kaldırmıştık. Bize izin verin tekrar ayakbastı paralarını ödeyelim. Acaba ‘6 bin dolar verir misiniz’ dedik. O konuda henüz cevap gelmedi. Ama biz meclis toplantımızda ayakbastı paralarını ödeme kararının çıkartılacağını sanıyorum” diye konuştu.
“OTELCİLERİN TURİSTLERİ FIRSATA ÇEKMESİ GEREKİYOR”
Turizm yetkililerinden İzmir’e turistleri çekmek adına bazı imkanlar sunulması gerektiğine işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:
“Önemli olan otellerimizi, restoranları dolduracak turistlerin buraya gelmesi. Buraya gelirler ama nasıl bir politika izlenmeli. Diyebilir misiniz ki ‘4 gün kal 1 gün İzmirli otelcilerden’ olacak. Otelcilerin, gelecek kişileri bir şeylerle, fırsatlarla çekmesi gerekiyor.”
“İŞİMİZ ÇOK ZOR”
Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel de turizmdeki sorunların bir araya gelerek kendilerinin çözemeyeceğini savunarak “Şu an Türkiye savaş ülkesi olarak görülüyor. Bu kamuoyuna yansımıyor olabilir. Ama hedef aldığımız pazarlarda biz bir savaş ülkesiyiz, mültecilerin çıkış noktasıyız. Kilis sürekli bombardıman altında ve maalesef ona karşı geliştirdiğimiz yöntem düşündürücü. Bunu görmemiz gerekiyor. ‘Oteller indirim yapsın, lokantalar para almasın’ gibi çözümle sonuç alamayız. Biraz daha iğneyi kendimize batırmalıyız. 2020’ye kadar sürecek ciddi bir fırtınadan geçiyoruz. Bu nedenle işimiz çok zor” dedi.
YOL HARİTASI BELİRLENECEK
Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, turizm potansiyelini artırmaya dönük sürdürülebilir politika ve uygulamalara ilişkin görüşler ele alınacak. Turizm sektörünün deneyimli isimlerini kentin yöneticileriyle buluşturacak toplantıdan çıkan sonuç, İzmir Turizm Tanıtma Vakfı (İZTAV) Yönetim Kurulunda görüşülerek yol haritası belirlenecek.