Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, Çukurova bölgesinin hem deniz, hem kara hem de demiryolu gibi ulaştırma imkanlarına sahip olduğundan doğu ve batı arasında önemli noktalardan biri olduğunu söyledi. Bu konumuyla bölgenin komşu ülkelerle ticaret yapmaya da çok elverişli olduğunu aktaran Katlav, Rusya, Kuzey Irak gibi komşu ülkelere yapılan dış ticaret, bölgenin önemi ortaya koyduğunu aktardı.

Kadınların girişimciliğini destekleyecek yapı eksikliğinin biran önce giderilmesi gerektiğini vurgulayan Ayça Katlav, Çukurova bölgesinin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli açısından oldukça zengin olduğunu da vurguladı. Özellikle Adana'da Yumurtalık, Tufanbeyli ve Ceyhan ilçeleri termik santral yatırımları ile Mersin'de Gülnar, Mut ve Silifke ilçeleri rüzgar enerji santralleri ile bölgenin enerji merkezi haline getirilmesi amaçlandığını dile getiren Katlav, Çukurova bölgesinin sahip olduğu karayolu, demiryolu, limanı boru hatları, inşa edilmekte olan havalimanı ile diğer bölgelere göre daha avantajlı olduğunu söyledi.

Tarım dendiğinde akla Çukurova bölgesinin geldiğini de hatırlatan Katlav, “Bölgemiz bir dönemde birden çok ürün elde edilebilen toprak yapısıyla da büyük avantaj sağlamaktadır. Seracılık, turfanda meyve ve sebzecilik, pamuk, ayçiçeği, mısır, zeytin, turunçgiller, soya fasulyesi ve yer fıstığı üretiminde de başrol oynadığı gibi ürettiği çiçekler ile de Hollanda ile işbirliği içerisindedir.”

Bölgenin dezavantajlarından da söz eden Katlav, “Ortadoğu’daki savaşlar bölgeyi ekonomik anlamda olumsuz etkiliyor. Ortadoğu ile hem dış ticaret anlamında hem de turizm anlamında büyük iş kayıplarımız oluyor. Bu da bölge ekonomisini olumsuz yönde çok fazla etkiliyor.” şeklinde konuşmasını tamamladı.