Türkiye’de çiçek balı üretiminde dördüncü, çam balı üretiminde ikinci sırda yer alan Aydın’da, arıcıların kış konaklamaları için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bir proje hazırladı. GEKA’nın desteğiyle üç ayda hazırlanan proje kapsamında 771 arı konaklama alanı tespit edildi. 90 bin TL’ye mal olan projeye göre kışın Aydın’da konaklamak isteyen arıcılar, rezervasyon yaptırarak yerini önceden belirleyecek. Kışın yaklaşık 700 bin kovan arının konakladığı Aydın’da arıcıların konaklama yerleri, ürün rekolteleri ve bütün çalışmaları web ortamında kayıt altına alınarak veritabanı da oluşturulacak. Aydın’da geçen yıl bin 544 arıcı, 240 bin kovanda 3 bin 500 ton bal ve 133 kg. bal mumu üretti.

Aydın’daki hava şartlarının ve floranın kış konaklaması için arıcıları çektiğini belirten için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan, bu projenin Türkiye’yi kapsayacağını söyledi. Bircan, “Bu proje sayesinde ülke genelinde bir veritabanı oluşturulacak ve arıların konaklama yerleriyle üretimleri takip edilecek. Amacımız, arıcının nerede olduğunu tespit etmek. Arıcılarımıza yer açmak ve kışlatmak için bu çalışmamızı yaptık.” dedi.

"Aydın İli Arı Yetiştiriciliği Arı Konaklama Mevkileri Belirlenmesi" projesini yürüten ziraat mühendisi Şeniz Keskin ise, “Aydın her yıl ortalama 240 bin koloniyle yaklaşık bin 550 gezginci arıcının çam ve çiçek balı üretmek amacıyla konakladığı, mevsim şartlarına göre 3-4 bin ton balın üretildiği, aynı zamanda 148 km.'lik kıyı şeridi ile su ürünleri üretiminin ve turizmin yoğun olarak yaşandığı bir yerdir. 17 ilçe, 360 mahallede önemli ölçüde bal üretimi yapılmaktadır. Ayrıca Dilek Yarımadası, önemli bir çam balı üretim alanıdır. Bal üretiminde ülke arıcılarının yaklaşık yüzde 25’i bu bölgede faaliyet göstermektedir. Bu da dünya koloni varlığının yaklaşık yüzde 1’ine karşılık gelmektedir. Türkiye’de çam ballarının yüzde 20’si, diğer balların yüzde 3,36’sı Aydın’da üretilmektedir. Projemizin amacı, değişik aromalı balın kaynağı, gezginci arıcılıkta önemli bir merkez olan Aydın ilinin arıcılıktaki mevcut durumunu analiz etmek, gezginci arıcılık açısından sosyoekonomik durumunun ortaya çıkarılmasını sağlamak, ülke genelinde gezginci arıcılık faaliyetinde bulunan üreticilerimizin hem girdi maliyetlerinin azaltılmasını hem de daha sağlıklı, izlenebilir ve güvenilir arı ürünleri üretimi yapmalarını sağlayarak diğer ülkelerle rekabet gücünü arttırmaktır. İlimizde 360 mahallede arı konaklama yerlerinin tespit çalışmaları yapılarak 771 mevki belirlenmiş olup arazide koordinat ve mülkiyet belirlenmiş, görev tanımı yapılmış personel tarafından veritabanına aktarılmıştır.” şeklinde konuştu.

Projeyle Aydınlı arıcıların, önceden belirledikleri alanlarda kendi arılarını konaklatabileceğini belirten Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir de mağdur olmamaları için belirlenen alanlar için önceden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne giderek kayıt yaptırmalarını istedi. Özellikle Efeler ilçesi sınırlarında dışarıdan arıcı istemediklerini, bunun gerekçesini de yetkililere ileteceklerini belirten Özdemir, “Bizim önceliğimiz Aydınlı arıcılarımız. Bu projeyle kışın arı konaklama yerleri tespit edildi. Konaklama noktalanan yer değil, mevki. Bu bizim için çok önemli, çünkü dışarıdan gelen arıcılar bizim için problem. Önce kendi arıcımız diyoruz ancak yabancı arıcı bizim arıcımızdan önce geliyor, bizim arıcımız mağdur oluyor. Dışarıdan kış konaklaması için gelmek isteyen arıcılar, buraya gelip mevki belirleyerek yerini kaydettirip öyle gelebilecek. Efeler ilçe sınırları içerisinde yabancı arıcı istemiyoruz. Aydın’da 260 bin arı kovanı var. Kışın konaklamaya gelen arıcılar tarafından da en az 350 bin kovan getiriliyor.” dedi.

Aydın Ticaret Borsası salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, GEKA yetkilileri, ziraat mühendisleri arıcılar ve proje yetkilileri katıldı.