Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, üyelerinin katıldığı fuarları değerlendirdi. Son iki yılda AYTO’nun katıldığı fuarlarda 8,6 milyon TL’lik işlem yapıldığını, bundan Aydın’ın 950 bin TL kazanç sağladığını belirten Ülken, “AYTO Uçuruyor kampanyamızla 2013-2014 yıllarında 43 fuara bin 50 üyemiz katılırken 2014-2015 sezonunda, 57 fuara bin 442 üyemiz katılmıştır. Üyelerimizin fuara katılma oranı yüzde 23 iken bu oran, iki yılda yüzde 42’ye çıkmıştır. Bu bizim için büyük bir başarıdır.” dedi.

Meclis salonunda düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan AYTO Başkanı Ülken, üyelerinin fuarlara katılımları ve yeni açılımları için çalıştıklarını söyledi. Ülken, “AYTO üyesiyle bütünleşmiş, üye odaklı çalışma prensibi gereği üyesinin sadece sorunlarıyla ilgilenmek değil, işlem hacimlerini, kazançlarını arttırabilmek adına projeyi hayata geçirmiştir. Bundan sonra da aynı hızla devam edeceğiz. 2013-2014 döneminde AYTO fuar takvimi içerisinde yer alan yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplamda 43 fuar organizasyonu düzenlenmiş, bu fuarlara toplam bin 50 üyemiz katılmıştır. 2014-2015 AYTO fuar takvimi içerisinde ise yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplamda 57 fuar organizasyonu düzenlenmiş, bu fuarlara toplam bin 442 üyemizle ziyarette bulunulmuştur. 2013-2014 fuar döneminde odamızca düzenlenen fuar organizasyonlarına katılım yapan üyelerimiz arasında düzenlenen fuar değerlendirme anketlerine yüzde 72’lik bir katılım sağlanmıştır. 2014-2015 fuar döneminde ise fuar değerlendirme anketlerine katılım yapan üye sayımız bin 127 olarak tespit edilmiş ve düzenlenen anketlere yüzde 78’lik bir katılım sağlanmıştır." dedi.

Düzenledikleri iki fuar döneminde üyelerle yapılan ziyaretler kapsamında kurulan iş bağlantılarıyla ürün, hizmet veya mal alım satımları sonucu toplam 949 bin 958 TL kazanç elde ettiklerinin, bunun üyelerinin cebinde kaldığını aktaran Ülken, “Fuarlar, ilimize sağlamış olduğu sosyal ve kültürel getirilerinin yanında Aydın ekonomisinin kazandığı gerçeğini öne çıkarmaktadır. Ayrıca 2013-2014 fuar döneminde iş bağlantısı yapan üyelerimizden yüzde 45’inin, 2014-2015 fuar döneminde iş bağlantısı yapan üyelerimizden yüzde 59’unun firmalar ile halen görüşme halinde olduğu ve fuarlara katılan beş üyemizin ise iş bağlantısı kurdukları firmalarla bayilik sözleşmesi imzaladıkları anlaşılmıştır. AYTO, yurtiçi ve yurtdışı fuar teşviklerine azami önem göstererek, gelişim ve girişim fırsatlarını değerlendirmek isteyen üyelerimiz için yurtiçi bin lira ve yurtdışı bin dolar fuar teşvikleri sağlamıştır. Son üç yılda ulusal ve uluslararası ihtisas fuarlarında stant açan üyelerimize, odamızca toplamda 114 bin 469 TL’lik bir destek sağlanmış ve üyelerimizin ihtisas fuarlarında stant açmaları teşvik edilmiştir.” dedi.

Fuarlar sonucunda ürün, hizmet veya mal alımını da değerlendiren Hakan Ülken, şunları kaydetti: “Fuara katılan üyelerimizin yüzde 15’i, daha önce temin ettiği maldan daha ucuz ve kaliteli olması nedeniyle yaklaşık yüzde 5 kazanç elde ettiğini belirtmişlerdir. Yüzde 33'ü, daha önce temin ettiği maldan daha ucuz ve kaliteli olması nedeniyle yaklaşık yüzde 10 kazanç elde ettiğini ifade etmişlerdir. Yüzde 15'i, daha önce temin ettiği maldan daha ucuz ve kaliteli olması nedeniyle yaklaşık yüzde 15 kazanç elde etmiştir. Yüzde 37'si ise alımı yapılan ürün, hizmet veya malı ilk defa temin ettiğini belirtmiştir. Sonuç olarak 2013-2014 ve 2014-2015 fuar dönemleri karşılaştırıldığında, düzenlediğimiz fuar organizasyonlarına katılan üye sayımızda yaklaşık yüzde 38 artış olduğu, fuarlara katılan üyelerimizde bir önceki fuar dönemine kıyasla iş bağlantısı yapan üye sayımızın yüzde 11 arttığı görülmüştür. Fuarlarda yapılan iş bağlantıları sonucu üyelerimiz, yapmış oldukları mal alımı sonucu ortalama yüzde 10,8 oranında kazanç elde etmişlerdir. İş bağlantısı yapan üyelerimizin çoğunluğu, fuarda tanıştığı tedarikçi firmalarla halen iletişim halindedirler.”