Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ürünleri desteklemek amacıyla başlattığı “Yerel Tohum Projesi” kapsamında 30 bin domates, biber ve patlıcan fidesinin dağıtımına başlandı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Yerel Tohum Projesi” kapsamında 30 bin fidenin dağıtımına başlandı. Efeler ilçesi Atatürk Meydanı’nda proje kapsamında ilk etapta 5 bin adet fide dağıtımı yapıldı. Ücretsiz olan fide dağıtımına Aydınlı vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın'da, Büyükşehir Belediyesi yerel ürün çeşitliliğini devam ettirmek ve artırmak için dağıtacağı 30 bin sebze fidesi dağıtımına başladı. Atatürk Kent Meydanı'nda yapılan fide dağıtımında vatandaşlar Aydın'ın yerel tohumlarından elde edilen domates, biber ve patlıcan sebze fidelerini alabilmek için uzun kuyruk oluşturdu. Fide alabilmek için birbiriyle adeta yarışan giren vatandaşlar arasında izdiham oluştu. Fide dağıtımı için kurulan stantta vatandaşlara kendi eliyle domates fidesi dağıtan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yüzde yüz yerli üretim olan fidelerden elde edilecek sebzeleri gönül rahatı ile tüketebileceklerini söyledi. Yerel Tohum Projesi ile yerel ürünün bozulmadan gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmayı amaçladıklarını ifade eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu, "Yıllar öncesi tükettiğimiz sebzenin meyvenin tadını bugün alamadığımızı pek çok kez birbirimizle paylaşıyoruz. Hafızalarımızdan silinmeyen o lezzetlerin sırrı yerel tohumlarla üretilen fidelerden geliyordu. Eski lezzetli ürünlerimizi tekrar pazarlarımıza, mutfaklarımıza getirebilmek adına bu projeyi başlattık. Bu amaç doğrultusunda Yenipazar'da 4 dekarlık açık alanda yerel tarım ürünleri çalışma sahası oluşturduk. Bu fidelerimizi de bu sahamızda ürettik. Yenipazar ilçe girişinde bir çalışma alanımız daha bulunmakta. Bu iki alanda yerel tohumlarımız kullanılarak fidelerimiz üretilmekte ve halkımızın kullanımına ücretsiz olarak sunulmaktadır.” dedi.

Yerel tohumların hızla kaybolduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu, "Yerel tohumların yok olmasını istemiyoruz. Bunun için 30 bin adet domates, biber ve patlıcan fidesi dağıtacağız. Kalan 25 bin adet yerel fidelerimizi Bozdoğan, Yenipazar, Çine, Koçarlı, Söke, Didim ve Kuşadası ilçelerimizin mahallelerine dağıtacağız. Bu fidelerimiz yerel ürünlerin devamı için birer tohumdur." dedi.