Torbalı Ticaret Odası (TTO) meclis üyelerinden oluşan bir heyet, Aydın Ticaret Odası (AYTO)’nı ziyaret etti. TTO Başkanı Abdulvahap Olgun başkanlığındaki heyeti AYTO Meclis Başkanı A.Sefa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle Kadın ve Genç girişimciler kurullarının icra komitesi üyeleri karşıladı.

Ziyarette konuşan AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın ile İzmir'in Torbalı ilçesinin en önemli ortak probleminin, teşvik bölgesi sıralamasında ikinci sırada yer almaları olduğunu söyledi. Bölgesel teşvik uygulamasının yanlış olduğunu, teşviklerin sektör bazında düzenlenmesi gerektiğini, TOBB Konsey toplantılarında, Sanayi ve Ticaret Şûrası'nda dile getirdiklerini aktardı. Ülken, "Sektörel bazlı teşviklerin devreye alınması, illerin genel dinamikleri içerisinde kendilerine özgü teşviklerin, hattâ ilçe bazlı teşviklerin devreye girmesi gerekmektedir. Torbalı ve Ödemiş’in önceliğiyle Bergama’nın önceliği aynı değildir. Aynı şekilde Karacasu’daki öncelikle Kuşadası’ndaki öncelik aynı değildir. Teşvik uygulamalarının tekrar ele alınması gerekmekte. Ankara’da, 'ben yaptım oldu' şeklinde değil, yerinde tespit edilmeli. Konunun taraflarının mutlaka dinlenip önerileriyle birlikte değerlendirilerek öyle hayata geçmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi. Aydın’ın büyükşehir olduğunu hatırlatan Ülken, nüfusunun 1 milyonu geçtiğini, AYTO’nun da hinterlandında 600 bin civarında nüfusa hitap ettiğini, 6 bine yakın faal üyesi olduğunu söyledi. Hakan Ülken, “Aydın diyoruz ki tarım kenti, turizm kenti, eğitim kenti, enerji kenti, sanayi kenti; bunların hepsini söyleyebilirsiniz. Lojistik avantajları da fazlasıyla bulunmaktadır. Birçok il için bu kavramların belki de üç tanesini birarada söyleyemezsiniz. Birinde enerji yoktur, birinde turizm yoktur, birinde tarım yoktur, birinde eğitim yoktur. Aydın, Ege Bölgesi’nin merkezidir. İzmir, Denizli, Muğla, Manisa aksında bakıldığında Aydın, tam ortada ve tam merkezde, ulaşımı rahat ama daha rahat olması gereken bir konumdadır. Biz Iğdır’daki çocukların havaalanı görme hakkına saygılıyız, Aydın’daki çocukların da havaalanı görme haklarının ellerine verilmesi gerektiğini ifade ederek bir yola çıktık.” diye konuştu. Aydın’da bulunan Çıldır Havaalanı’nın faal hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Ülken, “Malumunuz bizler icra makamı değiliz, baskı gruplarıyız. Bizler kalkıp havaalanı inşa edemeyiz. Bizler demiryolu inşa edemeyiz. Bizler ilimizin ve işadamlarımızın problemlerini tespit eder, çözüm yollarını bulur, bunlara yönelik baskı grubu rolü oynarız.” dedi. AYTO’nun Çıldır Havaalanı’nın ulaşıma açılması ve İzmir–Aydın–Denizli hızlı tren hattının devreye alınması taleplerini gündeme getirdi.

İlçelerinin genel ekonomik yapısı hakkında bilgi veren TTO Başkanı Olgun ise, “Komşu ilimiz olan ve son yıllarda büyük bir atılım içerisinde olan Aydın'ın sanayisinin efeleriyle işbirliği yapmaya hazırız. Gelin hep beraber önce Ege’yi, sonra Türkiye’yi uçuralım.” diye konuştu.