Zeytinyağının perakende satış fiyatı 20 lirayı geçince tağşişli yağ satışının önlenmesi ve sektörün imajının zarar görmemesi için topyekûn mücadele başlatıldı. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin en önemli zeytinyağı üretim bölgelerinden biri olan Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Ticaret Odası’nın evsahipliğinde sağlıksız ve tağşişli zeytinyağı satışlarının önüne geçmek için biraraya geldi. Toplantıya Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yusuf Aygün’ün yanısıra sektör temsilcileri katıldı.

'SORUN COĞRAFİ İŞARETİN YAYGINLAŞMASIYLA ÇÖZÜLECEK'

Toplantıda zeytinyağındaki fiyat artışıyla birlikte hijyenik olmayan şartlarda dolumu ve satışı yapılan tağşişli ve markasız ürünlerin üreticiyi ve sanayiciyi sıkıntıya soktuğu ifade edildi. İlçe pazarı ve muhtelif yerlerle İzmir-Çanakkale yolu üzerinde sağlıksız şartlarda yağ satanlar hakkında zabıta ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün yapacağı denetimlerle konunun üzerinde hassasiyetle durulacağını belirten Başkan Gençer, coğrafi işaret kullanımının yaygınlaşmasıyla konunun kendiliğinden çözüleceğini söyledi.

İLÇE GİRİŞLERİNE İKAZ LEVHALARI KOYULACAK

Dışarıdan getirilen yağların “Ayvalık zeytinyağı” adı altında satılmasının, sektöre emek veren firmaları haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Oda Başkanı Kantarcı, ilçede üretilmeyen ve coğrafi işareti olmayan, markasız beyaz tenekelerde satılan yağların halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Oda olarak 24 Ağustos 2015 tarihinde yapılan denetimde, "Ayvalık Zeytinyağı" coğrafi işareti kullanmayan firmaların tespit edilerek uyarıldığını ve kanuni prosedür konusunda bilgilendirildiklerini aktardı. Ürünlerinde coğrafi işaret hologramlı etiket kullanan markaları desteklemek ve müşterileri bilinçlendirmek amacıyla ilçe girişlerine coğrafi işaret logolu totemler koyulacağını belirten Kantarcı, bunların minyatürlerinin de mağazaların vitrinlerinde yer alacağını ifade etti.

Vergi Dairesi Müdürü Torun ise faaliyet konularında “zeytinyağı satışı” ibaresi bulunmayan işyerlerinin satış yapmasının kanuna aykırı olduğunu hatırlatarak, denetmenlerce yapılacak kontrollerde bu durumun dikkate alınacağını hatırlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Aygün de kaçak satışların Alo 174 hattına bildirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu konuda halkımıza da görev düşüyor.” dedi.