Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığının önemli olduğunu söyledi. Babacan, "17 ve 25 Aralık tarihlerine dönelim bakalım. Yargı içerisindeki farklı yapılanmaların bir savcı, bir hâkim ve birkaç polisin, 5 kişilik bir ekibin Türkiye’yi nasıl farklı bir yere götürebilecek çaba içerisine gelebildiğini maalesef gördük, yaşadık. Dolayısıyla yargımızın bağımsızlığı önemli ama bir o kadar da tarafsız olması çok çok önemli." dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 58. Olağan Genel Kurulu Sabancı Center’da düzenlendi. Programa Ali Babacan'ın yanı sıra TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, BDDK Başkan Vekili Mutalip Ünal ve çok sayıda iş adamı katıldı. Programda konuşma yapan Ali Babacan, yargı reformu stratejisi hazırladıklarını dile getirdi. Babacan, "Yargı reform stratejisi hazırladık. Adalet bakanlığımız ve tüm paydaşlarla beraber çalışarak Türkiye’deki yargı sisteminin nasıl daha iyi işleyeceğiyle ilgili geniş bir hazırlık yaptı. Ve 17 Nisan'da da sayın başbakanımız açıkladı. Tabi ki detaylarının seçim sonrası dönemde ayrıca açıklanması gerekecek. Somut adımlara bunların dökülmesi gerekecek. Ama bu konuya nasıl baktığımız ortaya kondu." diye konuştu.

Bir ülkenin gerçek anlamda hukuk devleti olması için ekonominin büyümesinin şart olduğundan bahseden Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aksi halde yargıda çıkacak bir problemin o ülkenin ekonomisine, finans sistemine nasıl zarar verebileceğini de biz canlı örnekle yaşadık. Şöyle bir 17 ve 25 Aralık tarihlerine dönelim bakalım. Yargı içerisindeki farklı yapılanmaların bir savcı, bir hakim ve birkaç polisin, 5 kişilik bir ekibin Türkiye’yi nasıl farklı bir yere götürebilecek çaba içerisine gelebildiğini maalesef gördük, yaşadık. Dolayısıyla yargımızın bağımsızlığı önemli ama bir o kadar da tarafsız olması çok çok önemli. Savcılarımızın, hakimlerimizin hiçbir etki altında kalmadan evrensel hukuk ilkeleri ne diyor, anayasamız ne diyor, yasamız ne diyor ve hür vicdanları ne diyor sadece ve sadece buna bakarak karar alması gerekiyor. Aksi halde şu yada bu yapının, şuradan buradan gelecek talimatlarla kararlar alınıyorsa, Allah korusun o ülkenin hukuk devleti niteliği kalmaz."