Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin dünyada en hızlı şehirleşen ülkelerden birisi olduğunu belirterek, "Hem merkezi hükümet açısından söylüyorum, hem bakanlıklar için söylüyorum, hem büyükşehir belediyemiz, hem de ilçe belediyelerimiz açısından söylüyorum. Yatırımcının önünü açan, işini kolaylaştıran, yatırımcının hizmetinde olan bir anlayışla yürümemiz gerekiyor." dedi. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 7. Gelişen Kentler Zirvesi yapıldı. Balkonuk Center'daki zirveye Başbakan Yardımcısı Babacan, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, GYODER Başkanı Aziz Torun, çok sayıda belediye başkanı ve sektör temsilcisi katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Torun, gayrimenkulün üreten, istihdam sağlayan ve vergi veren reel bir sektör olduğunu söyledi. Başkan Uğur ise Balıkesir'in, Türkiye'nin mega projelerinin kesiştiği bir noktada olduğunu belirterek, şehrin yer altı ve yer üstü zenginliklerini bugüne kadar verimli kullanamadığını söyledi. İstanbul ve Kocaeli'nde büyük sanayi yatırımları için yer kalmadığını vurgulayarak, "Karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu bağlantıları ve geniş arazileriyle Balıkesir bir merkez haline geliyor." dedi. Vali Yaman da zirvenin daha önce Konya, Gaziantep, Bursa, Samsun, İzmir ve Kayseri gibi büyükşehirlerde yapıldığını hatırlatarak, yedincisinin Balıkesir'de yapılmasının mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Son olarak kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Babacan, zirvenin Türkiye için önemli bir konuyu ele aldığını belirterek, "Artık kentler, ekonominin önemli unsurları haline geldi. Ülkenin gelişmesi ve kalkınması için aslında kentlerin gelişmesi ve kalkınması gerekiyor. Kentler kalkınmadan da ülkenin kalkınmasından söz etmek mümkün değil. 20. yüzyıl, aslında bir kentleşme yüzyılı olmuş. BM verilerine göre 1950 yılında dünya nüfusunun sadece yüzde 30'u kentlerde yaşıyormuş ancak 2014 yılında bu oran yüzde 54'e çıktı. 2050 yılında yüzde 66'ya çıkacağı tahmin ediliyor. 1990 yılında dünyada, nüfusu 10 milyonun üzerinde olan şehir sayısı sadece 10'du. Bugün itibariyle bu sayı 28'e ulaştı. Bütün bu veriler bize kentlerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu açıdan önümüzdeki dönem, marka değeri oluşturmayı başarabilen kentlerin tatlı bir rekabetinin yaşanacağı bir dönemdir." dedi.

Yatırımcının önünün açılması gerektiğine dikkat çeken Ali Babacan, "Türkiye'den bir girişimci, Almanya'nın önemli bir şehrinden birisinde arsa alıyor. Bunun üzerine o şehrin belediye başkanı, ekibini toplayıp İstanbul'a geliyor ve o yatırımcıya, 'Siz bizim şehrimizden arsa almışsınız. Biz sizin için ne yapabiliriz? İşinizi nasıl kolaylaştırabiliriz?' diyor. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Yatırım ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Bu nedenle uluslararası sermayenin çok hızlı ve yoğun bir şekilde gelmesi gereken bir ülkeyiz. Yatırım olmadan büyüme olmuyor. Yatırım olmadan istihdam olmuyor. İlla ki yatırım." ifadelerini kullandı.

Yatırım iki türlü olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, bunların özel sektör ve altyapı yatırımları olduğu bilgisini verdi. Türkiye'de yatırım harcamasının yüzde 80'ini özel sektörün yaptığına işaret ederek, "Devletin harcadığının tam dört katı, özel sektör yatırım yapıyor. Bir yandan merkezi hükümet bir yandan da belediyelerimiz, kuşkusuz altyapı için ellerinden gelen her türlü çabayı gösteriyor, gösterecek ama öte yandan kendi yatırımlarının yanında özel sektör yatırımlarının da önünü açmak için her türlü gayreti gösterecek." diye konuştu. Babacan, hükümetin 2014-2018 dönemini kapsayan kalkınma planı hakkında da bilgi verdi. Konuşmanın ardından toplu fotoğraf çektirildi. Ali Babacan, daha sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Valiliği ve AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaret etti. Son olarak Balıkesir Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıya katıldı.