Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nde kurulu Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi’nin halen inşaatı devam eden ilk iki nükleer güç reaktörünün işletim lisansı için hükümete resmi başvuruda bulunduğu bildirildi.
Şirket tarafından yapılan açıklamada Bereket 1 ve 2 ünitelerinin işletim lisansı için BAE Nükleer Regülasyon Federal Otoritesi’ne resmi başvurunun yapıldığı ve bunun da ülkenin nükleer programı için önemli bir adım olduğu belirtildi.
Yaklaşık 15 bin sayfa uzunluğundaki başvuru, Emirlikler Nükleer Enerji Şirketi ile Kore Elektrik Güç Şirketi’nin beş yıllık bir çalışması sonucu hazırlandı ve raporda başkent Abu Dabi’nin batısında yer alan Bereket tesisinin işletim ve bakımı ile ilgili güvenlik konuları detaylı olarak açıklandı.
Şirket CEO’su Muhamed El Hamadi, bu başvuru ile önemli bir mesafe kaydettiklerini ve 2017’de tam operasyona geçmeyi hedeflediklerini söyledi. El Hamadi, Bereket 1 Ünitesi için izni 2016’da Bereket 2 Ünitesi için izni de 2017’de almayı beklediklerini kaydetti.
Başvuru ile her iki ünite için 60 yıllık izin istendiği ve bu sürenin de reaktörün işletim ömrü kadar olduğu öğrenildi. Yetkililere göre inşaatın yüzde 69’u tamamlandı ve dört ünite 2020’ye kadar hazır olacak. Reaktörlerin toplam üretim kapasitesi 5 bin 600 MW bulacak ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak.