Samsun’un Bafra ilçesi Örencik Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Ali Suzan, 14 yıl önce tütüne alternatif olarak başladığı kivi yetiştiriciliğinin ilçede artarak geliştiğini söyledi.

Şu an 2 dönüm alanda üretim yaptığını aktaran Suzan, kivi yetiştiriciliğinin ilçede daha fazla gelişmesini istediğini söyledi. Suzan, "Kiviyi şu an hem hobi, hem de alternatif ürün olarak yetiştiriyorum. Bunları doğal gübrelerle ve damlama sulama yaparak yetiştiriyorum. 14 yıl önce tamamen alternatif ürün olarak küçük alanda başladım, şimdi 2 dönüm alanda kivi üreticiliği yapıyorum. Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendislerinden de üretim konusunda fikir alışverişinde destek aldım. Bahçemdeki kivi ağaçları doğaldır. Bahçede bulunan otları kullanarak organik gübre elde ediyorum. İçtiğimiz çayların kalıntısı, yediğimiz meyvelerin kabukları gibi her şeyi doğal gübreye çevirerek kullanıyorum. Bütün kivi ağaçlarını damlama sulama sistemiyle suluyorum." diye konuştu.

Kivi ağaçlarının 3 yaşından sonra döküm yapmaya başladığını söyleyen Suzan, "Her yıl hasat sonu da 2 ile 3 ton arası kivi ağaçlarından sağlıklı şekilde verim sağlanır. Alternatif ürün olarak çiftçilerimiz kiviye yönelebilirler. Kivi Karadeniz ve Bafra’yı sevdi. Şu an burası Bafra'da örnek gösterilen kivi bahçesidir. Kivinin çokça maliyeti de yok. Sadece Fidesini aldıktan sonra damlama sulama sistemini de kurduktan sonra geriye ürünü huzurla toplamak olacak. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Fiyat konusunda da maliyetini hem kurtaracak, hem de üreticinin cebine sıcak para girmiş olacak.’’ açıklamasında bulundu.