Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı, üzüm bağında budama, bağlama ve yeşil budamanın aynı kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Sarı, Ahmetli ilçesi Gökkaya Mahallesi’nde kadın çiftçilere yönelik düzenlenen eğitimde, bağda budamayı uygulamayla anlattı.

Bağlarda budamanın, bağlamanın ve yeşil budamanın aynı kişiler tarafından yapılması gerektiğinin önemine değinen Sarı, “Budama işlemleri yapılırken bırakılan çubuğun neden bırakıldığı bağlayıcı tarafından anlaşılmaz, ne anlama geldiği bilinmezse onu terse bağlayabilir. Bu durum, sürgünlerin zarar görmesine ve budamacının emeğinin boşa gitmesine neden olur.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise bütün tarım faaliyetlerin yönlendirilmesinin bakanlığın talimatları kapsamında yapıldığını söyledi. İl müdürlüğünce geliştirilen projelerde eğitim ve yayın çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Çebi, “İlimizde başlangıçta 2013 yılında pilot olarak iki okulda 32 Çiftçi Tarla Okulu ile başlayan proje, 2014 yılında 12 ilçede 571 öğrenciyle altı farklı konuda ve 29 Çiftçi Tarla Okulu ile devam etti. Bu yıl ise hedefimizi daha da arttırarak, 17 ilçemizde iki tarla okulu açmaya karar verdik ve bunun da çalışmalarını sürdürüyoruz.” diye konuştu. İlaç kullanımı konusunda da üreticileri uyaran İl Müdürü Çebi, “Bizim için entegre mücadele yönteminde en son başvurulacak çare ilaçtır. Bütün tedbirler uygulandıktan sonra hiçbir sonuç alamazsanız, bakanlığımızca ruhsatlandırılmış ve ilgili ziraat mühendisleri tarafından reçetesi yazılmış ilaçları, uygun dozda ve uygun zamanda kullanmak gerekiyor.” dedi.