Buna göre; baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde
bütün sorumluluk, tespit edilen gıda satış yerine veya toplu tüketim
yerine ait olacak. Dökme satış olarak adlandırılan ambalajsız satış
durumunda baharat, gıda kodeksine uygun malzemeden yapılmış ambalaj
malzemesi içinde kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmadan ve ortam
koşullarından gelebilecek olası bulaşmalara engel olacak şekilde
sergilenecek. Ayrıca dökme baharat pazar, kasap ve manav gibi yerlerde
ise satışa sunulamayacak.
Baharat karışımlarına miktarı artırmak amacıyla ürünlerin kendi
doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek
ve benzeri dolgu maddeleri katılamayacak.
Ayrıca, tebliğle kırmızı pul biberdeki tuz, yüzde 22 oranında
azaltılarak yüzde 9'dan yüzde 7'ye, bitkisel sıvı yağ miktarı ise yüzde
25 oranında azaltılarak yüzde 8'den yüzde 6'ya düşürülüyor.
-Tanımlı baharat sayısı 53'e çıkarıldı-
Yeni düzenlemeyle birlikte yürürlükte olan baharat tebliğindeki
tanımlı baharat sayısı 35'ten 53'e çıkarılıyor. Mevcut baharat listesine
eklenen yeni baharat çeşitleri şöyle:
'Aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot,
kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz,
meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğan.'