İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, eğitim sisteminde üretimin yeri ve öneminin artması gerektiğini vurguladı. Bahçıvan, ”Eğitim sistemimiz bütünsel olarak üretim kültürüne uzak. Orta öğretim kurumlarında ve fakültelerde ‘üretim ekonomisi’ ve ‘üretim kültürü’ dersi yer almalı.” dedi.

Bahçıvan, İSO Meclisi Eylül ayı toplantısında ayrıca “Toplumun değerler bütününü etkileyecek hukuk, medya, siyaset gibi diğer mecralarda da üretim kültürü teşvik edilmelidir. Bu bağlamda üretim kültürünü konu edinen bir sanayi müzesinin açılması, tematik sergilerin, kısa film yarışmaları gibi etkinliklerin tertiplenmesi gerekmektedir.” önerilerinde bulundu.


Uşak Üniversitesi ‘nden Prof. Dr. İskender Pala‘nın konuk olduğu, üretim kültürünün tartışıldığı toplantıda Bahçıvan, konuya duyarlılık talep etti. İSO Başkanı, dizilerde reel ekonomi ve üretim kültürüne dair iletilerin bulunmadığından da yakındı.

Erdal Bahçıvan, ilk 10 ekonomide yer almanın katma değerli, doğaya duyarlı bir üretim ekonomisine bağlı olduğuna değindi. Bahçıvan, son dönemde gerileyen tüketici, reel sektör ve diğer sektör güven endekslerine de temas etti. Bu durumu siyasi, ekonomik konular ile teröre bağladı.

ABD ve Çin odaklı konuların da endeksi aşağı çektiğini belirten Erdal Bahçıvan, şöyle devam etti:

“Kimi uluslararası ölçekli firmalar hakkında yayınlanan haberlerin yarattığı iflas kaygıları da finans alanında kısa süreli şoklara neden olarak, dolaylı yoldan global ekonomi ile ilgili güven sarsıcı etki yaratıyor.”