İzmir’de Kars, Ardahan ve Iğdır dernek yöneticileri ile bir araya gelerek 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Burada yatırımlarımızı yapalım ama iş adamlarından ricamız Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Kars, Ardahan ve Iğdır’ı da ihmal etmeyin. Lütfen iş adamlarımız bölgelerini ihmal etmesinler. Doğdukları yerleri de unutmasınlar" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan İzmir’de, Kars-Ardahan-Iğdır Federasyonu ile Cazibe Merkezleri Programına katıldı. Toplantıda ayrıca; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras ve dernek yöneticileri de hazır bulundu. Toplantıda, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı hakkında detaylı bilgiler veren Bakan Arslan, iş adamlarının doydukları yer kadar doğdukları yere de yatırım yapması gerektiğini belirterek, “Burada yatırımlarımızı yapalım ama iş adamlarından ricamız Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Kars, Ardahan ve Iğdır’ı da ihmal etmeyin. Lütfen iş adamlarımız bölgelerini ihmal etmesinler. Doğdukları yerleri de unutmasınlar. O bölgeler ne kadar kalkınırsa ülkemizin diğer yerleri de o kadar kalkınır" diye konuştu.

Erişilebilirlik vurgusu

Kars, Ardahan ve Iğdır’ı dünya tarafından erişilebilir hale getireceklerini kaydeden Bakan Arslan, “Kars, Ardahan, Iğdır; bu vatanın doğusundaki ucu ama biz bugün batıdaki ucundayız. Kars, Ardahan, Iğdır için istiyoruz ki; sadece serhat illeri olmasın. Elbette bu ülkenin bekası, istiklali, istikbali için geçmişteki gibi bugün de şehit olmaya hazır olsun ama biz diyoruz ki ‘bölgeyi geliştirirsek asıl o zaman görevimizi yapmış oluruz.’ Kars, Ardahan ve Iğdır’ı ulaşılabilir, erişilebilir hale getirmek ve ülkemizi Orta Asya ve Çin’e açılan kapısı olarak bu konumumuzdan yararlanalım. Bölgemizi demir yolu ağları ile örüyoruz. Bir lojistik merkezi de yapıyoruz. En geç bir ay içerisinde inşaatına başlayacağız. Demir yolu ile dünyanın her yerinden erişilebilen bir merkez haline geleceğiz. Bölgemizin de dünyanın her yanına kolay erişebilmesi için bölünmüş yolları yapıyoruz hem de sıcak asfalt hale getiriyoruz. Bu üç ili etraf coğrafyayla bölünmüş yollarla kolay erişilebilir hale getirirseniz o bölgenin kalkınmasını sağlarsınız. İzmir de ülkemizin batıya açılan yüzü, deniz aşırı ülkelere erişim limanıdır” diyerek illerde devam eden projeler hakkında bilgi verdi.

İş adamlarına Cazibe Merkezlerinde yatırım çağrısı

Konuşmasında İzmir’in öneminden de bahseden Bakan Arslan, şöyle konuştu:

“İzmir’in büyümesi önemli. İzmir’in Kars, Iğdır ve Ardahan’a iş ve yatırım imkanı sunması önemli. İzmir’in beklentisi, elbette İzmir’in içinden çıkan Sayın Başbakanımızın beklentisi. Sayın Başbakanımız ‘İzmir’i ihmal etme, sözünü verdiğim her projeyi yerine getir’ dedi. Sayın Başbakanımızın izinden giderken elbette İzmir’i daha da geliştireceğiz. Ama bir şeyi de unutmayın; ülkemizin batısında her ne varsa ise doğusunda da olması için Cazibe Merkezi Projesi geliştirildi. Burada yatırımlarımızı yapalım ama iş adamlarından ricamız Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Kars, Ardahan ve Iğdır’ı da ihmal etmeyin. Lütfen iş adamlarımız bölgelerini ihmal etmesinler. Doğdukları yerleri de unutmasınlar. O bölgeler ne kadar kalkınırsa ülkemizin diğer yerleri de o kadar kalkınır.”

Cazibe Merkezleri Programını anlattı

Cazibe Merkezleri Programı hakkında detaylı bilgi veren Bakan Arslan, şunları söyledi:

“Yatırımcı gelecek en az 2 milyon liralık yatırım yapmak istediğini ortaya koyacak. Biz 2 milyondan 10 milyona olan yatırımın arsasını vereceğiz. Sonra sıra fabrikayı yapmaya, yatırımı yapmaya gelince yüzde 30 öz kaynak olmak üzere yüzde 70’ini hükümet olarak biz karşılayacağız. Fabrikanın içinde alınacak makine teçhizat için teminat göstermek üzere kredi alabileceğiz. Kredi alırken eğer teçhizatı ülke içi alıyorsanız 3 yıl ödemesiz 7 yıl faizsiz 10 yıl vadeli teçhizat için para verilecek. Yurt dışından alıyorsanız 2 yıl ödemesiz 6 yıllık kredi veriliyor. Ben burada çalıştırılacak kişilerin eğitimini de bedava sağlıyoruz. İşletme kredisi için de yine hükümet olarak alacağınız kredinin faizinin yüzde 50’sini biz karşılıyoruz. Üretilen ürünle ilgili kamunun herhangi bir ihalesine girdiğinizde ürettiğiniz ürünle yüzde 15 lehinize teşvik var. Başka yerde ürün 100 liraya satılıyorsa siz 115 verseniz dahi alınır hale gelecek. Yalnız en az 30 kişi çalıştırıyor olmanız lazım ki bölgede sanayi gelişsin.”

“Uyumun olduğu bir sistem olsun”

Hedeflere daha sağlam adımlarla ve daha sağlıklı işleyişle yürümek gerektiğini söyleyen Bakan Arslan, “Kurumlar arası uyum çok önemli. Siyasi otorite sorumluluk alıp program uyguluyor. Bürokrat ‘bu uymaz’ derse işte bu kaybettiğimiz gün olur. 2023 hedeflerimiz dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak. Bu büyük hedeflere sağlıklı adımlarla yürürseniz erişmek mümkün. Çok başlılığın olmadığı, tek başlılığın olduğu, uyumun olduğu bir sistem olsun. Hükümet de her şeyin hesabını verebilsin ve bilsin ki 5 yıl hizmet edecek. Çok başlılıktan tek başlılığa gidersek şu an yaptığımızın çok daha fazlasını yapacak haline geleceğiz. Şu an ki durumla devam etsek olur mu, elbette olur ama eğer daha büyük sorumluluklar aldıysanız o zaman yerinizde sayma şansınız yok. Çünkü sizin paçanızdan asılanlar, büyümenizden rahatsız olanlar sizi yerinizde durdurmaz” ifadelerine yer verdi.

“Bürokraside çürük halkalar da var”

Türkiye’nin büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, şöyle devam etti:

“Ülke olarak hedefimiz büyük. Bu hedeflere erişmek için sağlıklı bir yapıyla adeta makine gibi tıkır tıkır çalışan bir yapıyla çalışmamız lazım ki hedeflerimize ulaşalım. Ben ‘İzmir-Ankara Demiryolu’ dediğimde herhangi bir bürokratın keyfine kalmamalıyım. Bürokraside gecesi gündüzüne katan arkadaşımız var ama ne yazık ki engelleyen çürük halkalar da var. Bunları dikkate alın. Ülkemizin hedefleri büyük.”