Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğunu belirtti. Çelik, "Böylece G-20 ülkeleriyle birlikte 2025 yılına kadar G-20 ülkelerindeki kadınlar ve erkeklerin iş gücüne katılma arasındaki farkı yüzde 25 daraltmayı hedefledik. Türkiye’de şu anda erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 70, kadınların iş gücüne katılımı yüzde 30 arada yüzde 40 fark var. G-20 ülkeleri olarak diyoruz ki Türkiye olarak bu yüzde 40’lık farkı yüzde 30’a çekeceğiz." dedi.

Ankara'daki Wyndham Otel'de yapılan ‘Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi operasyonu' açılış konferansına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Bakan Çelik konuşmasında, kadınlar çalışma hayatının başından sonuna kadar birçok görünmez engellerle, barajlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, "İstihdam noktasında dezavantajlı gruplar arasında saymamız belki de buradan kaynaklanıyor. Neden dezavantajlı gruplar arasında kadınlar? Çünkü bu sorumlulukların getirmiş oldukları aslında avantaj olarak değerlendirilmesi gereken hususların dezavantaj olması istihdam noktasında kadınlarımızı dezavantajlı bir noktada değerlendirmemize neden oluyor." ifadesinde bulundu.

Göreve geldikleri günden itibaren kadınları iş gücüne katılım oranını artırma adına neler yapabileceklerini hem sosyal taraflarla hem sendikalarla istişare ederek bu katılımın artırılması noktasında ciddi çalışmalar ve adımlar attıklarını vurgulayan Çelik, "Her alanda olduğu gibi kadın istihdamı konusunda ilerleme olduğunu görmekteyiz. Kadınların iş gücüne katılım oranı 2002 yılında yüzde 26,9 iken 2014 sonu itibariyle yüzde 30,8. İstihdam oranı yüzde 24,7'den yüzde 27,1'e yükseldi. Bunların yeterli olduğunu söylemek doğru değil. Bunları dikkate alarak bu son istihdam stratejimizi hazırlarken yıllarımız verdik, taraflarla çok yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Çalışmalar neticesinde 2023 yılı için belirlediğimiz kadınların iş gücüne katılma hedefinin yüzde 41 olduğunu burada belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Kadınların iş gücüne katılımı hususunun sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu ve konusu olduğunun altını çizen Çelik, "Bu son derece önemli sorun, bu yıl G-20 dönem başkanlığında da ana başlıklardan birisiydi. Tüm üye ülkelerin yetkilileriyle bir araya gelerek mutlaka ele alınması gerektiği konusunda ortak bir hedef belirledik. Böylece G-20 ülkeleriyle birlikte 2025 yılına kadar G-20 ülkelerindeki kadınlar ve erkeklerin iş gücüne katılma arasındaki farkı yüzde 25 daraltmayı hedefledik. Türkiye’de şu anda erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 70, kadınların iş gücüne katılımı yüzde 30 arada yüzde 40 fark var. G-20 ülkeleri olarak diyoruz ki Türkiye olarak bu yüzde 40’lık farkı yüzde 30’a çekeceğiz. Her ülke bunu gerçekleştirdiği zaman tüm G-20 ülkeleri bu hedefi yakaladığında 2025 yılına kadar 100 milyonu aşkın ilave kadın istihdamı gerçekleşmiş olması sağlanmış olacak." dedi.