Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin her karış toprağında hangi ürünün yetiştirildiğini bildiklerini, dünyada sadece Türkiye'de olan bir enformasyon teknolojisi kullandıklarını söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Bakan Eker, Denizli Anemon Otel’de TKDK İl Koordinatörlüğü’nün IPARD yatırımları toplu açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Eker, tarımda dünyada olmayan bir enformasyon sistemini hayata geçirdiklerini belirterek, “Türkiye’ye bakanlığımızın sunduğu, armağan ettiği bir proje, ‘Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’. Dünyada şu ana kadar böyle bir proje yok. Enformasyon teknolojisi projesi. İlk, en büyük ve tek Türkiye’de yapıldı. 42 ayrı veritabanının tamamını, bir entegre içerisinde bir projeye dönüştürdük.” dedi. Sistemin hem bürokrasiyi azaltıcı hem de verimliliği arttırıcı olduğunu ifade eden Eker, “Tüm ürünleri takip edebileceğimiz, üreticinin de tüketicinin de bütün gelişmelerden haberdar olabileceği, Türkiye’nin her karış toprağında hangi ürün, hangi verimlilikte yetişiyor, bu bilgiye sahibiz, planlama yapabiliyoruz. Üretici neyle karşılaşacağını, rekoltesinin ne olacağını, ürününde hangi aparat olacağını bilebiliyor. Tüketici markette satın aldığı, Denizli’deki markette satın alacağı ürünün Türkiye’nin hangi bölgesi, hangi yöresi, hangi ili, hangi köyünde üretildiğini, o parselde ne kadar gübre kullanılmıştır, ne kadar ilaç kullanılmıştır, bütün bunları bilecek. Aldığı yumurtanın da üzerinde o yumurtanın hangi çiftlikte, hangi kümesten üretildiğini bile takip edilebilecek muazzam bir sistem.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE VE DÜNYADA DA İLK’

Sistemin hayata geçirildiğini, bunun Türkiye’de ve dünyada ilk ve tek olduğunu vurgulayan Bakan Eker, “Bu enformasyon teknolojisinin diğer bir özelliği de şu, bunun bütün komponetleri, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın elemanlarının, uzmanlarının, çalışanlarının beyin gücü, alınteri ve emeğidir. Onlar tarafından yapıldı, onlar tarafından geliştirildi. Patenti de bize ait, her şeyi de bize ait. Şimdi bunu dünyaya satabilecek duruma geldik. Türk tarım sektörü altyapısıyla, üstyapısıyla önemli bir aşamayı, önemli bir sıçramayı ve reform dönemini yaşadı.” şeklinde konuştu.