Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ankara'da düzenlenen '2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’ etkinliğine katıldı. Gündelik ihtiyaçların dikkate alınarak yeni bir beslenme kültürünün geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Eker, “Kendi değerleri geliştirip, pratiğe dönük yeni sonuçlar, yeni ürünler geliştiremezsek o zaman küresel fast food kültürünün tesirinde kalırız. O bizi alıp götürür.” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) ilan ettiği ‘2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’ etkinliği bakanlıkta gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Eker’in yanı sıra, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ile davetliler katıldı.

Bakan Eker konuşmasında dünyada 500 milyonu obez olmak üzere yaklaşık 1.4 milyar kişinin aşırı kilolu olduğunu kaydederek, yılda 1 trilyon dolar değerinde 1.3 milyar ton gıdanın israf olduğunu söyledi. Eker, “Ama yılda 800 milyonun üzerinde insan da her gün yatağa aç giriyor. İnsanların daha sağlıklı beslenmeleri için, açlık çeken insanların açlıklarına son verecek küresel gıda teminini tesis etmek için baklagil faydalanabileceğimiz kuraklığa dayanıklı önemli bir besin grubudur.” şeklinde konuştu.

“AR-GE ÇALIŞMASI YAPMADAN BİZİM BUNU SÜRDÜRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Bakanlık olarak baklagil yılı faaliyetlerine yönelik olarak 2014 yılında bir eylem planını hazırladıklarına da değinerek şöyle devam etti :
”3 konu başlığı belirledik. Bir tanesi arge çalışmaları ve üretimin artırılması. Bu alanda bizim mutlaka tabiatımızın gerektirdiği iklim değişikliklerinin gerektirdiği, üretimin, ekonominin gerektirdiği Ar-Ge çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bu çalışmalar olmadan tohumculukla ilgili bizim bunu sürdürmemiz mümkün değil. Üretimin artırılması bununla yakın ilişkisi.”

“YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİREMEZSEK FAST FOOD KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİNDE KALIRIZ”

Nüfusun büyük bir kısmının şehirlere, kentlere gelmiş olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Gündelik ihtiyaçları dikkate alacak şekilde alışkanlıklarını da onların gündelik yaşam pratiğindeki zorlukları da dikkate alarak bir yeni beslenme kültürü geliştirmemiz lazım. Bu kaçınılmazdır. Kendi değerleri geliştirip, pratiğe dönük yeni sonuçlar, yeni ürünler geliştiremezsek o zaman küresel fast food kültürünün tesirinde kalırız. O bizi alıp götürür.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, DÜNYA MERCİMEK ÜRETİMİNDE 3. SIRADA”

Bakan Eker sözlerini ”Türkiye dünya mercimek üretiminde 3. sırada, nohut üretiminde 4. sırada, kuru fasulye üretiminde 23. sırada. Dünya bakliyat ticareti içerindeki payımız da yüzde 3 düzeyindedir. Baklagiller, tarla bitkileri içerisinde ekim alanı bakımından tahıllardan sonra Türkiye’de 2. En büyük ürün grubudur. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Baklagillerden kırmızı mercimekte verim artışı son on yılda yüzde 28. Yani birim alandan elde ettiğimiz ürünün yüzde 28 oranında artış sağlandı. Kuru fasulyede yüzde 65, nohutta yüzde 23. Türkiye’nin ihracat oranları da açıklandı. Türkiye’nin tarım ihracatı 18 milyar dolar. Yüzde 6.1 tarımda 2013 yılına nispetle bir artış sağladı.” diye tamamladı.

BAKLAGİL KOSTÜMLÜ ÖĞRENCİLER ŞARKI SÖYLEDİ

Konuşmaların ardından bakanlığa bağlı kreşteki öğrenciler, baklagillerden oluşan kostümle dans ederek şarkılar söyledi. Bakan Eker, Prof. Dr. Ayşe Baysal’a hediye vererek fotoğraf çektirdi. O esnada Baysal, Bakan’a tarım arazilerinin inşaatlara feda edilmemesi gerektiğini söyledi.
Bakan Eker daha sonra bakliyat ürünlerinin yer aldığı standı gezdi, basın mensuplarına ikramda bulundu.

YARDIM TIRINI GEZDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, etkinliğin sonunda Suriye, Telafer’den gelen Abidinpaşa ve Mamak’ta bulunan Türkmenlere verilecek olan içinde bakliyat ürünleri olan Tır'ı gezdi. Eker burada “Orta Doğu’da zulümler, savaşlar nedeniyle ülkelerinden ve topraklarından göç etmek zorunda kalan komşumuz Türkiye’ye sığındı. Bunların bir kısmı da Abidinpaşa, Mamak bölgesinde. Bakliyatçılarımızdan temin ettiğimiz 22 ton bakliyattan oluşan yardım ürünleri AFAD Başkanımıza teslim ediyoruz. Her birinde 12’şer kiloluk yaklaşık bin 800 koli var. AFAD tarafından Türkmeneli Derneği’ne verilecek. ” dedi.