Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medyanın her geçen gün yaygınlaşması her bir bireyin kendi görüş ve düşüncesini çevresindeki haberleri bir anda toplumun tüm kesimi ile paylaşması haberciliğin, gazeteciliğin daha da önemli kılar hale getirdiğini söyledi. Elvan, buna karşılık basın camiasında kalitenin artması için uzmanlaşmanın önemli olduğuna dikkat çekerek, "Uzmanlaşma yerine az kişi ile ucuz maliyetle yayıncılık yapılıyor." ifadesini kullandı.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) 2014 Altın Kalem Ödülleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla Ankara Wydham Oteli'nde gerçekleştirilen törenle sahipleriyle buluştu. Bakan Elvan, tören öncesi yaptığı konuşmada, basın camiasında kalitenin artmasını arzu ettiğini belirterek, basında uzmanlaşmayı önemsediklerini vurguladı. Basında yaşanan sıkıntıların başında ücretlerin geldiğini aktaran Elvan, ücretin seviyesi düştüğü ölçüde mutlaka kalitenin de düşeceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Son yıllarda özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler neticesinde belki basınımızın işleri biraz daha kolaylaşmıştır diye düşünebiliriz. Ancak şunu da ifade etmeliyim özellikle sosyal medyanın her geçen gün yaygınlaşması her bir bireyin kendi görüş ve düşüncesini çevresindeki haberleri bir anda toplumun tüm kesimi ile paylaşması haberciliğin, gazeteciliğin daha da önemli kılar hale gelmiştir. Çünkü bizler bir anlamda devletin yönetiminde olan kişiler olarak zaman zaman konu ile ilgisi olmayan yanlış olan çok sayıda haberlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu noktada özellikle uzmanlaşmak ve belirli bir çatı altında toplanan Ekonomi Muhabirleri Derneği gibi bir yapının kendi bünyesindeki üyelere belirli bir sorumluluk çerçevesinde hareket edilmesinin kurallarının ortaya konmasının son derece anlamlı olduğunu düşünüyorum. Ben uzmanlaşmayı çok önemsiyorum basın camiasında kalitenin artması ve yaşanan sıkıntıların başta ücret olmak üzere ücretin seviyesi düştüğü ölçüde de mutlaka kalitede düşecektir. Bunun dikkatle ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda Ekonomi Muhabirleri Derneğimiz ve diğer derneklerimizin de bu konuda mücadele edeceğine de inanıyorum."

EMD Başkanı Turgay Türker de sektördeki işsizliğe dikkat çekerek, "Basın sektöründe hızla daralma devam ederken meslektaşlarımızın büyük bir bölümü ya işsizlik ya da düşük ücretle çalışmaya mecbur bırakılıyor. Sektörde uzmanlaşmanın yerine maalesef az kişi ile ve ucuz maliyetle yayıncılık yürütülmeye çalışılıyor." şeklinde konuştu.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN HABERLER

Altın Kalem ödülleri, gazete, dergi, televizyon, radyo, internet gibi herhangi bir yayın organında yayımlanan ekonomi alanındaki haber ve programları kapsıyor. Taylan Erten, Ali Kerem Eskigün, Ali Berat Meriç, Ercan Baysal ve Hüseyin Tunçay'dan oluşan jürinin yaptığı değerlendirmeye göre ödül alan isimler ve eserleri şöyle:

Banu Şen; 'Maske Düşüyor', Sadettin İnan; 'Gizemli Otel Faturası Ankara’yı karıştırdı', Saadet Erciyas; 'Tuz Turizmi, Neden Olmasın?', Korhan Gümüştekin; 'Made in Turkey mi Turkish Made mi?', Erdal Çelikel; 'Bankalara 4 Köprü Parası Masraf Ödendi', Şükrü Kızılot; 'Yap İşlet Devret’e Vergi Şoku', Şirin Sümer; 'Ekonomik Analiz', Özlem Dalga ve Mustafa Ergen; 'Aselsan’ın Teknoloji Sınavı'. Bu arada 1942 yılından buyana aralıksız 73 yıldır İzmir’de yayın yapan Ticaret Gazetesi'ne Özden Alpdağ Özel Ödülü verildi.