Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iktidara gelmeleri halinde emeklilere çift maaş ikramiye vereceğini noter tastikli olarak ilan etmesinin ardından, kendilerinin de emeklilerle ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı.

Bakan Faruk Çelik özel bir televizyonda katıldığı programda yaptığı değerlendirmelerde emeklilerle ilgili konuştu.

Kılıçdaroğlu ile Kemal Derviş'in dün gerçekleştirdiği görüşmeyi 'enteresan' olarak niteleyen Bakan Çelik, şöyle devam etti:
"Sayın Kemal Derviş ile görüşmesini şöyle tevil ediyorum; ‘ben bozmaya geliyorum bütçedeki dengeleri, sen de hazır ol tekrar seni düzeltmek için çağırırım’. Ben böyle anladım. Siz kaynağının göstermeden ‘25 ile 30 katrilyona yakın bir meblağ vereceğim’ diyor. Vereceğim dediğiniz Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açığı şu anda 20 milyar lira. Yıllık açığı 20 milyar lira olan bir kuruma ’30 milyar lira daha ilave harcama getireceğim’ diyorsunuz. Oldu 50 milyar lira. Ne demek bu? Türkiye 40 milyar liralık bir yatırım yapıyor, neredeyse bu yatırımın tamamına yakın bölümü siz yatırım yapmaktan çıkaracaksınız.”

Bakan Faruk Çelik, Kılıçdaroğlu’nun eski SSK genel müdürü olduğunun hatırlatılması üzerine ise “Yıkım dönemi ama. SGK’da yapım dönemi değil ki. Uzun yıllar orada genel müdürlük yapmış olan birisinin bu kadar reformlardan sonra bu dengeler kurulduktan sonra, 77 milyona hizmet alanı genişledikten sonra, şu anda sağlıklı bir gidişe doğru giderken burada tekrar 25- 30 milyar liralık bir ilave yükü hesabı kitabı nasıl koyuyor bunu anlamak mümkün değil. Bu tükenişin, bitişin, çaresizliğin, ‘Türkiye’nin ekonomisi iyidir ey emekli, bakın diyor ben size noter şeyini getiriyorum’ diyor. Verdiniz, hazineyi tekrar tekrar borçlandırdınız. İşte 90’lı yılların Türkiye’sine, Sosyal Güvenlik Kurumu’na dönüştürüyorsunuz demektir. Emeklilerle ilgili biz de çalışıyoruz şu anda. Belki bu hafta sonuna kadar Sayın Başbakanımızla nihai değerlendirme yapıp, yapabileceklerimiz nelerdir, Sayın Başbakanımız bunları söyleyecek. Yani popülizm bir yaklaşım değil. Ekonominin gerçekleri içerisinde biz sosyal taraflara ne yapabiliriz? Bağ- kurla ne yapabiliriz? Emeklilere ne yapabiliriz? Memurlara ne yapabiliriz, bunları düşünüyoruz.” görüşünü aktardı.

“O YASA MECLİS'E GELMİŞKEN KIDEM TAZMİNATI BİLE İLAVE OLABİLİR”

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Bakan Çelik, ”Çok net ifade ediyorum. Ben isterdim ki Haziran’ın 7’sine kadar, Meclis kapanıncaya kadar kıdem tazminatı işini çözebilseydik. Yine aslında zamanımız var. Pazartesi günü torba yasa dediğimiz iş güvenliğiyle ilgili bir yasa var 90 maddelik. O yasayı geçirip büyük ihtimalle meclisi kapatacağız. O yasa meclise gelmişken kıdem tazminatı bile ilave olabilir. Gruplarla anlaşıp ilave edebiliriz. Biz işçinin mevcut haklarından bir şey kaybetmesinden yana değiliz. Kıdem tazminatı aldığı ne varsa aynı koşullarda bu koşulları muhafaza edebiliriz. Yalnız bireysel hesabına yatırılacak, fon hesabına. Kendi hesabına yatıralım, diyoruz. İşçinin tazminat parası patronun cebinde 15 yıl kalmasın. İster fona geçsin, ister eski tazminatta kalsın. Bunda da serbestlik yapalım. " dedi.