Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Temmuz ayında yaşanan başarısız darbe girişimi, ülkenin sahip olduğu sağlam makroekonomik temeller ve sanayicimizin sağlam duruşu sayesinde ekonomiye zarar verememiştir" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2016 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2016 yılı Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 arttığını belirten Bakan Özlü, arındırılmamış endekste de benzer şekilde artışın yüzde 1,1 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
"Sanayinin ilk 6 aylık ortalama büyümesi 4,3"
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldığını söyleyen Özlü, şöyle devam etti:
"Sanayi üretimi Haziran ayında beklentilerin bir miktar altında olsa bile artmaya devam etmiştir. Haziran ayında her ne kadar iç talep ılımlı şekilde büyümeye devam etse de, sanayi üretiminde Ramazan ayı ve tatillerden kaynaklanan bir ivme kaybıyla karşılaştık. Haziran ayı sanayi üretiminde gördüğümüz tabloda, küresel finans piyasalarının yaşadığı belirsizliğin de etkisi görülmüştür. Tüm bu gelişmelere rağmen haziran ayı çarkların dönmeye devam ettiği, sanayi üretiminin bir önceki yıla göre arttığı bir ay olmuştur. Bugün açıklanan verilerle sanayimizin ilk altı aylık ortalama büyümesi de arındırılmamış rakamlara göre yüzde 4,3 oldu. Sanayi üretimi ülke büyümesinin yol göstericisidir ve sürükleyici gücüdür. İlk altı ayda dış piyasalarda yaşanan belirsizlik ve yakın çevremizde yaşanan huzursuzluklara rağmen karşılaştığımız bu güçlü sanayi büyümesi, ülkenin de hızlı büyüdüğünü göstermektedir."
"Çok sağlam bir ekonomik altyapıya sahibiz"
Bakan Özlü, Türkiye’nin çok sağlam bir ekonomik altyapıya sahip olduğunu dile getirerek, "Kamu tarafı da, özel sektör tarafı da gelebilecek iç ve dış şoklara karşı dayanıklıdır. Nitekim, Temmuz ayında yaşanan başarısız darbe girişimi ülkenin sahip olduğu sağlam makroekonomik temeller ve sanayicimizin sağlam duruşu sayesinde ekonomiye zarar verememiştir. Kamunun bütçe ve borç dinamikleri çok güçlüdür. Özel sektörümüz büyüyen iç pazarın da etkisiyle büyümeye devam etmektedir. Toparlanmaya başlayan ihracat pazarlarımız özel sektörün büyümesinin önünü açmaktadır. Finansal piyasalarımız ciddi şekilde denetlenmekte ve sistematik olarak herhangi bir risk taşımamaktadır. Ayrıca, olabilecek tüm gelişmelere Merkez Bankamız dahil tüm kuruluşlarımız müdahale edebilecek durumdadır. Bu veriler ışığında bu başarısız darbe girişiminin ülkeye zarar vereceğini düşünen kredi derecelendirme kuruluşları, eğer kötü niyetli değillerse ülkeyi tanımayan kuruluşlardır" diye konuştu.
"Teşvik sistemimizde radikal bir değişikliğe gidiyoruz"
"Darbe girişimi nedeniyle yaşanan olağanüstü gelişmelere rağmen sanayicilerimizin önünü açmak ve üretimi artırmak için yeni adımlar atıyoruz" diyen Bakan Özlü, şunları kaydetti:
"Teşvik sistemimizde radikal bir değişikliğe giderek yüksek katma değer sağlayacak projelere yatırım yerinden alım garantisine kadar çok daha fazla ve nitelikli destek vereceğiz. Ayrıca, yeni kuracağımız varlık fonu ile özel sektörümüze canlılık getireceğiz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yapacağımız değişiklikle de ülke tasarruflarını artırmayı amaçlıyoruz. Tasarrufların artması daha çok yatırım için daha ucuz kaynak demektir. Attığımız bu adımlarla birlikte ülke sanayimizin çok daha hızlı ve sağlıklı büyüyeceğini ve refahımızın artmasına katkıda bulunacağını düşünüyorum."