Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği'nin ciddi sıkıntıları olduğunu, bu sıkıntıları aşması için reform yapması gerektiğini söyledi.

İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), binin üzerinde markanın katılımıyla CNR EXPO Yeşilköy'de açıldı. Programa katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl sektöre 500 milyon dolar ihracat desteği sağlayan fuarın, bu yıl 650 milyon dolarlık ihracat hedefiyle düzenlendiğini kaydetti. Şimşek, fuarın ilerleyen yıllarda sektöre 1 milyar dolarlık ihracat katkısı sağlaması temennisinde bulundu.

Küresel anlamda sektörün sayılı mobilya fuarları arasında gösterilen İstanbul Mobilya Fuarı'nın açılış törenime Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan ve CNR Holding CEO'su Cem Şenel katıldı.

TÜİK rakamlarına göre sektörün 2013 yılında 2,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Bakan Şimşek, 2014 yılının rakamları henüz netleşmediğini fakat 3 milyar doların üstünde ihracat beklediklerini kaydetti. Mobilya sektörünün Türkiye'nin lokomotifi olan bir sektör olduğunu dile getiren Şimşek, merdiven altı üretimin sektör adına büyük bir sıkıntı olduğuna vurgu yaptı. Bakan Şimşek, girdi maliyetlerindeki yüksekliğin sektörün sıkıntıları arasında yer aldığını, ilerleyen yıllarda girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi ile Ar-Ge desteğinin gündemlerinde olduğunu söyledi.

Fuardaki stantları gezen Şimşek, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Şimşek, "Yunanistan'da bir gerginlik var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Tabi ki komşumuzdaki seçimler hayırlı olsun, o konuda bizim bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Avrupa Birliği'nin ciddi sıkıntıları var. Bu sıkıntıları aşması için reform yapması lazım ama kısa vadede Avrupa Merkez Bankası'nın parasal manada genişlemeye başlamış olması bence önemli. Çünkü parasal genişleme Amerika'nın krizden çıkmasını destekledi. İnanıyorum ki Avrupa Merkez Bankası da parasal genişleme ile ekonomiyi destekleyici bir tavır içerisinde. Bu Türkiye için çok önemli. Bizim en büyük ticaret ortağımız. Avrupa Birliği son 5-6 yıldır Türkiye'yi aşağı doğru çeken bir durgunluk içerisinde. En büyük ticaret ortağımızda işler kötüye gidince, ekonomi büyümeyince, iç talep zayıf olunca bizim ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Şimdi Avrupa Birliği bu krizden parasal genişleme sayesinde bir miktar toparlanır, bu krizden çıkarsa Türkiye bundan önemli yönde etkilenir. Petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye için olumlu. Jeopolitik gerginlikler devam ediyor. 2015 yılının Türkiye açısından olumlu bir yıl olacağına inanıyorum. Seçimler de aradan çıkacak, Türkiye'nin önü açık. 4 yıl seçimsiz, tamamen reformların uygunlandığı 4 yıllık bir dönem olacak. Türkiye tekrar çok hızlı büyüme ve istihdam oluşturma dönemine girecek."