Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte olumsuz konjonktüre rağmen beklenenin üzerinde büyüdüğünü söyledi. Bununla birlikte, "Siyasi belirsizlikler ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin orta vadeli programda (OVP) öngörülen yüzde 4’ün altında kalması muhtemeldir." dedi. Ancak otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi ekonominin üçüncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösterdiğini de kaydetti.

TÜİK tarafından yüzde 3,8 olarak açıklanan 2. çeyrek büyümesi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yılın ilk yarısında büyüme 3,1 olarak gerçekleşmiştir. Siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, artan jeopolitik gerginlikler ile AB’deki durgunluk yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi sınırlamıştır. Olumsuz dış konjonktür nedeniyle net ihracat büyümeyi 2015 yılının ilk yarısında 1,2 puan aşağı çekmiştir; iç talebin büyümeye katkısı ise 4,4 puan olmuştur. Söz konusu katkının en önemli bileşeni 3,4 puan ile özel tüketim olmuştur. Siyasi belirsizlikler ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin OVP’de öngörülen yüzde 4’ün altında kalması muhtemeldir. Ancak otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi ekonominin 3. çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini göstermektedir."