Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, doların rekor kıran yükselişi ile ilgili olarak Türkiye’deki reel sektörde şirketlerin döviz net açık pozisyonu olduğuna işaret ederek, döviz artışının şirketler açısından olumsuzluk teşkil ettiğini söyledi.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı konferans salonunda ‘Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri’ konulu basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Şimşek, doların yükselişi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dolardaki yükselişin olumlu olumsuz bir çok etkileri olduğunu belirten Şimşek, reel sektörde döviz açığı bulunan şirketler için olumsuzluk söz konusu olduğunu belirtti. Şimşek, şunları dile getirdi:

"Olumlu etki dediğinizde akla ihracat gelir ama olumsuz etkileri dendiğinde şirketlerimizin eğer varsa döviz net açık pozisyonu tabi ki orada borcun vadesi önemli olur bunları da daha önceden çok konuştuk. Türkiye’deki reel sektörde şirketlerin bir açık pozisyonu var. Bankacılık sektörünün ve devletin yok devletin döviz fazlası var. Bu durum devleti olumlu etkiliyor bilanço anlamında fakat reel sektörü olumsuz etkileyebilir. Fakat burada vade yapısı önemli yani borcun sadece yanlış hatırlamıyorsam açık pozisyonunun 14 milyar doları 1 yıl ve daha az bir vadeye sahip geri kalan büyük bir kısmı yani 160 milyar dolar ve üstü daha çok orta ve uzun vadeli. Şimdi piyasalardaki bu dalgalanma dolardaki bu yükselişi devam edecekse tabi ki bunun etkileri olacak. Türkiye’nin temelleri sağlam seçim öncesi bir belirsizlik var. Bunu aşar aşmaz fon akışının yönü Türkiye’ye doğru olacak. Çünkü Türkiye’nin potansiyeli gelişmekte olan bir çok ülkeye göre daha iyi. Kamunun dengelerine baktığımız zaman bilanço etkisi itibariyle kamuya olumsuz bir etki yok. Reel sektörün açık pozisyonu olan şirketler açısından tabi ki bir miktar olumsuzluk söz konusu ihracat ve ithalatı sınırlama açısından olumlu diye bakmak lazım."