Bütçe, Haziran ayında 3,2 milyar lira fazla verdi. Ocak-Haziran arasında faiz dışı fazla 30,5 milyar TL oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı ile ‘Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2015 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları’nı açıkladı. İlk 6 ayda faiz dışı fazlanın 4,9 milyar TL olarak gerçekleştiğini aktaran Şimşek, ayrıca şu bilgileri paylaştı:

"Geçen yılın aynı ayında ise bütçe 613 milyon lira açık vermiştir. Dolayısıyla buna göre 2015 yılı Haziran ayında bütçe dengesinde geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 38 milyar liralık bir iyileşme söz konusudur. Faiz dışı dengeye baktığımız zaman geçen yılın aynı ayına göre 4 milyar lira fazla gerçekleşerek yaklaşık 4,9 milyar lira olmuştur. 2015 yılının tamamı için 21 milyar TL’lik bir bütçe açığı öngörmemize rağmen yılın ilk yarısında bütçe 804 milyon lira fazla vermiştir. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 3,4 milyar lira açık veren bütçeye göre 4,2 milyar liralık bir iyileşme söz konusudur. Faiz dışı fazla ise bu yılın Ocak-Haziran döneminde 30,5 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve yılın tamamı için öngördüğümüz faiz dışı fazla yani 33 milyar TL’lik hedefe göre yüzde 92,4 oranında ilk 6 ayda bir gerçekleşme söz konusudur. Bu sonuçlara bakıldığında göreceksiniz ki; Türkiye yılın ilk yarısında bir genel seçim yaşamış olmasına rağmen, hiçbir şekilde seçim ekonomisi uygulanmamıştır. Muhalefet partilerinin ortaya koyduğu tüm popülist yaklaşıma rağmen AK Parti hükümetleri bütçe disiplinini güçlü bir şekilde devam ettirmiştir. Yılın ilk 6 ayında giderler yüzde 10,7 oranında artmıştır ve 236,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Gelirlerde ise genel olarak yüzde 12,8’lik bir artış söz konusudur. Gelirlerdeki artış neredeyse öngörülenin 2 katı üzerinde devam etmektedir. Bütçe gelirlerindeki güçlü performans vergi gelirlerinden kaynaklanmakta ve bu da önemli bir boyut. Vergi gelirleri son 6 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 oranında artarak 194,7 milyar TL’ye ulaşmış oldu. Yılın ilk yarısındaki vergi gelirindeki artış bütçe tahmini olan yüzde 10,5’inde epey üzerindedir."

"TEKRAR SEÇİM OLMASI OLUMSUZ BİR SENARYO"

Genel ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, "Seçim sonuçları ile beraber beklentilerde bir miktar bozulma var. Türkiye'de genel seçimlerden net sonuç çıkmadı. En büyük ticaret ortağımız AB'de durgunluk sürüyor. AB'de durgunluk, Rusya'daki kriz devam ediyor. Yunanistan sorununun çözülmesi AB büyümesini olumlu etkileyecektir. Çin'deki yavaşlamanın boyutları çok önemli olacak." ifadelerini kullandı. Bu arada "Tekrar seçim olursa bütçe dengelerinde bir sarsılma olur mu?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Tekrar seçim olması olumsuz bir senaryo, çünkü tekrar bir seçimin olması bir anlamda 2015 yılının tamamının belirsizlikle karşı karşıya kalması demek. Bizim partimiz diğer bütün partilerle samimi bir çerçevede koalisyon görüşmeleri yapıyor. Türkiye'nin güçlü bir koalisyon hükümeti ile yoluna devam etmesi hepimizin arzusudur tüm iyi niyete rağmen olumlu bir sonuç çıkmaz muhalefet burada yapıcı bir tavır sergilemezse tabi ki millet yeniden hakemlik yapacaktır."

"İRAN İLE ANLAŞMA TÜRKİYE’NİN LEHİNE"

Bakan Şimşek, İran ile P5+1 ülkelerinin (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ile Almanya) vardığı anlaşmanın olumlu ve Türkiye’nin lehine olduğunu da kaydetti.