Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaretteki potansiyele dikkat çekerek, “Ticarette 8 milyar doların üzerini 2008’de gördük, ama bir miktar gerileme var. Sayın Başbakanın koyduğu hedef 20 milyar dolar çok önemli bir rakam ama mümkün, başarılabilir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Conrad Otel’de düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ukrayna İş Forumunun açılışına katıldı. Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’ın dün Ankara’da iki ülke arasındaki ilişkileri üst düzeye taşıyacak çok verimli toplantılar yaptığına vurgu yaparak, Türkiye ile Ukrayna arasındaki potansiyele dikkat çekti.

İki ülke arasındaki ticari potansiyele vurgu yapan Bakan Şimşek, “Ticarette 8 Milyar doların üzerini 2008’de gördük, ama bir miktar gerileme var. Sayın Başbakanın koyduğu hedef 20 Milyar dolar çok önemli bir rakam ama mümkün, başarılabilir” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’ın da katıldığı toplantıda Şimşek şunları söyledi:

“Biz Ukrayna’yı öncelikli bir ülke olarak görüyoruz. En önemli komşularımızdan biri, o nedenle de 2011’den bu yana da yüksek düzeyli bir strateji konseyimiz var. Ve bu konsey çerçevesinde de ilişkilerimizi tüm alanlarda daha ileri taşımak istiyoruz. Ticarette 8 Milyar doların üzerini 2008’de gördük ama bir miktar gerileme var. Sayın Başbakanın koyduğu hedef 20 Milyar dolar çok önemli bir rakam ama mümkün, başarılabilir. Bunu da sizler yapacaksınız, iş alemi başaracak. Bu da daha çok yatırım demek ve daha çok ticaret demek.”

İki ülke arasında birçok alanda iş birliğinin geliştirileceğine dikkat çeken Şimşek, karşılıklı seyahatlerin kimlikle yapılabileceğini de hatırlatarak, “Tabii ki şimdi bundan sonraki süreçte seyahatlerin kimlikle olacağı bile tek başına bu yatırımları ve ihracatı ve ithalatı karşılıklı ticareti arttıracaktır. Birçok alanda iş birliğini geliştireceğiz. Özellikle Türkiye olarak firmalarımız oradaki özelleştirmelerle ilgileniyorlar, bütün sanayi savunmadan tutun da bütün diğer alanlara kadar iş birliğini biz önemsiyoruz. Türkiye’ de zor bir dönemi geride bırakıyor, biz de Ukrayna’dan gelecek yatırımlara açığız, çok ciddi teşvikler de söz konusu. Türkiye tabi ki kısa vadede bir miktar yavaşladıysa da orta uzun vadede ekonomide çok büyük potansiyeli olan ve bu potansiyeli de hayata geçirmek için önümüzdeki dönem de yapacağımız ilave reformlarla, Türkiye’yi tekrardan yüksek bir ivme patikasına oturtacağız” şeklinde değerlendirme yaptı.