Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, son 6 ayda ham petrol varil fiyatlarının 115 dolardan 45 dolara gerilediğini; önümüzdeki süreçte de fiyatların 100 doların üzerine çıkmayacağının öngörüldüğünü söyledi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 4. Çukurova Zirvesi’nde devam ediyor. Zirvede ‘Türkiye’nin Global Yatırım Politikaları: Adana İçin Uzun Dönem Kalkınma Planı’ başlıklı panelde konuşan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, makro ekonomiye değindi. Üretim ekseninin gelişmiş batı ülkelerinden gelişmekte olan Asya ülkelerine kaydığını vurgulayan Ceylan, “ABD’nin, 2020 yılından önce dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı konumuna geleceği öngörülmekte. Irak ise önümüzdeki 20 yıllık dönemde dünyanın ikinci petrol ihraç eden ülkesi olacak. Son 6 ayda ham petrol varil fiyatları 115 dolardan 45 dolara geriledi, uzun vadede 100 doların üzerine çıkması ise öngörülmüyor.” dedi. Ceylan, Ortadoğu ülkeleri ve zengin Afrika ülkelerinin dünyada yeni büyüme yeri olmaya aday olduğunun altını çizerek, ülkelerin rekabetteki başarısının, izledikleri kalkınma ve yatırım politikalarıyla yakından ilgili olduğunu ifade etti.

10. Kalkınma Planı’nı 10 bin kişinin katılımıyla oluşturduklarını anlatan Mehmet Ceylan bu planın 4 ekseninin ‘Nitelikli insan, güçlü toplum, yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek bürüme, yaşanabilir mekânlar, sürdürülebilir çevre ve kalkınma için uluslararası işbirliği’ olduğunun altını çizdi. Yenilikçi bir üretim altyapısı ile istikrarlı yüksek büyüme oranlarına ulaşmayı hedefledikleri belirten Ceylan, “Büyüme stratejimiz, verimlilik artışı ile sanayileşmenin hızlandırılması yoluyla ihracata dayalı bir yapı oluşturulmasıdır. Milli hasılanın yüzde 20’si toplam sabit sermaye yatırımlarından oluşuyor. Bunların da yüzde 80’i özel sektörden geliyor.” diye konuştu. Kamu-özel işbirliğiyle 2023’e kadar 900 milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini vurgulayan Ceylan, 2015 yılı itibariyle 477 milyar TL bütçeyle 2 bin 915 adet proje yürüteceklerini hatırlattı. Ceylan, sabit sermaye yatırımlarından en yüksek payı ise yüzde 30,4 ile ulaştırma sektörünün aldığını sözlerine ekledi.

“İHRACAT HEDEFİNE BİLİM, TEKNOLOJİ VE İNOVASYONLA ULAŞABİLİRİZ”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise 80’li yıllarda Turgut Özal’ın uyguladığı programlarla Türkiye’nin yolunun açıldığından söz etti. Özal döneminde hızlanan ekonominin 28 Şubat darbesiyle durdurulmaya çalışıldığını aktaran Kavranoğlu, 2002 yılında 35 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’nin, AKP iktidarıyla sessiz bir devrim yaşadığını anlattı. İhracatın bugün 160 milyar Dolar’a yükseldiğini vurgulayan Kavranoğlu, “2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe de bilim, teknoloji, ilim ve inovasyonla ancak ulaşabiliriz. Bilgi ekonomisine geçiş ve katma değerin artırılması ile bu hedeflere varılabilir. Sadece satış miktarı artırılarak bu gelişme sağlanamaz. Bu hedeflere yaklaşmak, çeşitli sahalarda sistem, paradigma değişikliği yaparak bilgi ekonomisine geçişle yapmak olacaktır. Bu bizi 2023 hedeflerine götürecektir. Daha sonra 2053 hedeflerine ulaşmak için ikinci roketi atacağız.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 2053’te hedefinin 60 bin dolar kişi başına milli gelir olduğunu söyleyen Kavranoğlu, şöyle dedi:

“Artık bilgi ekonomisine geçmek için kararlı adımlar atmamız gerekiyor. Eski Türkiye sistemine pansuman yaparak bu dönüşümü sağlayamayız. Eski dünyadan devraldığımız sistemi bütüncül ve hedeflere doğru değiştirmemiz gerekiyor.”

Konuşmaların ardından Çukurova Genç İşadamları Derneği Başkanı Ömer Faruk Sakarya tarafından Mehmet Ceylan ve Davut Kavranoğlu’na hediye takdim edildi.