Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiye'nin çok verimsiz bir yükseköğrenim düzeni olduğunu söyledi. Kavranoğlu, "Bu yükseköğrenim düzeniyle bizim 2023 hedeflerine varmamız, onları hayal etmemiz bile mümkün değil. Siz 1956 model bir arabayı istediğiniz kadar cilalayın, boyayın, bugünün en iyi arabasıyla yarışamaz. Bizim sistemimiz şu an bu durumda." dedi.

Verimlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da gerçekleştirilen Verimlilik Projeleri Ödül Töreni'ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz ile ödül almaya hak kazanan proje sahipleri katıldı.

Törende konuşan Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin bütün dünyanın takdir ettiği hızla kalkınma dönemi yaşadığını öne sürerek, çok büyük hedeflerinin olduğunun altını çizdi. Kavranoğlu, "12 yılda bu kadar yol katetmiş bir ülke çok daha büyüğünü yapabilir. Biz artık 3. dünyada sözü eden bir ülke olmaktan dünyada sözü geçen, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi haline gelebiliriz. Bu özgüvenin adını biz 2023 hedefi olarak adlandırdık. Dedik ki 2023 yılında Türkiye kişi başına milli geliri 2002’de 3 bin dolardan 2023’te 25 bin dolara getireceğiz. İhracatımızı 500 milyar dolar yapacağız ve Türkiye’nin gayri safi milli hasılası 2 trilyon dolar olacak. Bu 2 trilyon dolarla Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz."

YÜKSEKÖĞRETİM ELEŞTİRİSİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiye'nin çok verimsiz bir yükseköğrenim düzeni olduğuna vurgu yaparak, "Bu yükseköğrenim düzeniyle bizim 2023 hedeflerine varmamız onları hayal etmemiz bile mümkün değil. Yükseköğrenimin başında kim olursa olsun, üniversitelerin başında kim olursa olsun onlar bağımsızdır. Çünkü önemli olan kişiler değil, sistemdir. Sistem zaman içinde kişileri de değiştirir. Siz 1956 model bir arabayı istediğiniz kadar cilalayın, boyayın, bugünün en iyi arabasıyla yarışamaz. Bizim sistemimiz şu an bu durumda." dedi.

VERİMLİLİK PROJE KAPSAMINDA ÖDÜL ALAN İŞLETMELER

2015 Verimlilik Proje Ödülleri Büyük İşletme Ürün Geliştirme Projesi kategorisinde Autoliv Oto Emniyet sistemleri AŞ, dikiş projesinde 'Makine İşletim Maliyeti Azaltma ve Hurdaların Düşürülmesi Projesi' ile birinci oldu.

Orta büyük İşletme kategorisinde Sevimli Deri San. Tic. Ltd. Şti. 'Kromsuz Deri Üretimi Projesi' ile birinci oldu.

Mikro İşletme kategorisinde Desistek Robotik Ltd. Şti. 'Sualtı Gözlem Aracı (SAGO) projesi ile birinci oldu.