Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Eğer 1.5 liradan dağıtacaksanız Tüpraş’ın kapısından çiftçiye mazotu doldurmak olacak. Bidonla mı Hakkari’ye taşıyacaksınız? 13 bin bayinin çalışmasını sıfırlıyor musunuz? Bayilerden vazgeçiyor musunuz? 80'e yakın şirketten vazgeçiyorsunuz. Bu kadar yüzeysel bir şekilde ana muhalefet partisine açıklama yaptırılmaz." dedi. Bakan Yıldız, HDP'nin barajı geçemeyeceğini yüzde 8,5-9 barajında kalacağını da iddia etti. Yıldız, son 2 hafta içinde AK Parti'nin oylarının yüzde 3,5 arttığını da ileri sürdü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner yıldız, Kayseri’de Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi.

"TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞMASI İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMELİ"

Bakan Taner yıldız, başkanlık sistemi ile ilgili gazetecilerin sorusu üzerine, “Başkanlık sisteminin Türkiye için eninde sonunda geçmesi gereken bir pozisyon olduğuna inanıyorum. Türkiye gelişen dünya yapısı ile birlikte eğer hedefine ulaşmak istiyorsa mutlaka başkanlık sistemini getirmelidir. Yerinizde durmak istiyorsanız mevcut halinizle devam edebilirsiniz. Cumhuriyet tarihinde devam ettiğimiz gibi. Tek partili sisteminde, demokrasinin önündeki kambur kaldırılmış oldu. Demokratik parti ile çok partili sisteme gelindi. Bu 2010’lu yıllara kadar taşınabilir. Eğer yerinizde kalacaksanız mevcut statükoyu koruyacaksanız, parlamenter sisteme devam edebilirsiniz. İlk 10 ülke arasında yer alacaksanız bu sistemi değiştirmeniz gerekiyor. Siyasi idari ve bürokrasi olarak çok fazla olay yaşadık. Doğru olduğuna inandığınız konuyu bile etrafınıza aktarmakta zorlanıyorsunuz. Bu iradenin güçlü olması adına 10 Ağustos dönüm noktasıdır. Halkımızın halkın iradesinin sandığa yansıdığı bir cumhurbaşkanı olan cumhurbaşkanımızın tespit doğrudur. Geçiş dönemi ile ilgili parlamenter sistemi ile yapılacaktır. Kafa karışıklığına yol açan bir durum var. Parlamenter sistemin seçimlerinden sonra alacağı konumla ilgilidir. Başkanlık sistemini dışarıdan gelecek bir şey değil kuralları belli alt yapısı belli. Türkiye’nin hak ettiği bulunması gerektiği yer başkanlık sistemidir.”

"PKK’NIN ÜLKEMİZE YAPTIĞINI HALKIMIZ UNUTMADI"

Anketleri yakinen takip ettiğini belirten Bakan Taner Yıldız, HDP’nin yaptıklarını kirlilik olarak gösterdi. Bakan Yıldız, şunları söyledi; “Ben koalisyonla ilgili bir tereddüt ve koalisyon görmüyorum. AK Parti gerek Sayın Başbakanımızı gerekse genel merkezimizin bana yazdığı bilgilerde ve anketlerde gözlemlerimizde ben vatandaşımızın hele hele son iki hafta içinde, bu ülkenin idare edilmesine dönük noktaya seçim gününe AK Parti'ye rağbet edecektir. Son iki hafta içinde en az 3.5 artış oldu. HDP’nin yaptığı kirliliklerinden vatandaşımız bir defa görecek. Ne kadar güzel partiymiş gibi vatandaşımız demeyecek. PKK’nın son 30 yılda ülkemize yaptıklarını vatandaşımız unutmadı. Unutmayacaktır. Çözüm süreci ile birlikte geleceğimize çocuklarımıza sunacağız ülkenin çözüm süreci ile şekillenecek. kim katkı korksa kazanacak. Koalisyon ihtimalini görmüyorum. Anketlerden de rahatlıkla söyleyebilirim. Yine Türkiye’de son 13 yılda sayın cumhurbaşkanımızı başbakanlık yaptığı dönemler seçimler zamanında yapılacaktır. 2019 yılında seçimler yapılacaktır. Tek başına iktidar olacaktır. 2019 tek başına iktidar olacaktır.”

"HDP YÜZDE 8 BANDINDA KALACAK VE BARAJI AŞAMAYACAK"

Bakan Taner Yıldız, HDP’nin barajı aşamayacağını savunarak, AK Parti'nin yüzde 48 oy alacağını açıkladı. Bakan yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü; “HDP barajı aşamayacaktır. Son iki hafta içinde vatandaşımızın verdiği oyların ülkenin kaderini belirleyecek olması yakinen görülecektir. Bir kısım yakın görünmeler. Türkiye’nin tamamını kucaklanamadığını açıklıkla hep beraber göreceğiz. Kürt kardeşlerimizin istismar edilerek Türkiye’nin bir partisi olduğunu iddia etmek yanlıştır. O açıdan yüzde 8.5-9 bandını geçemeyecek. Diplomatik cümlelerini ne anlama geldiğini ili analiz etmeliyiz. Bu bir sivil itaatsizliğe dönecektir diyor. Nedir isyan mı çıkartacak. Cumhuriyeti seçimleri demokrasiyi mi tanımayacak. Böyle bir diplomatik cümlenin arkasına sığınmak kendinin yakışmaz. Söylesin ben isyan çıkarmak istiyorum. Bunu bizlerde gezdiğimiz seçim bölgelerinde anlatacağız. Sivil itaatsizlikten maksat nedir. Yollarda çadır kurup ülkenin kanunlarını tanımamaktır. Orada bizim vatandaşlarımıza Şırnak’ta Batman’da Mardin’de götürmek istediğimiz elektrik direklerinin bombalanması mıdır. Tamiri ile ilgili arkadaşlarını engellenmesi midir. Sivil itaatsizlik nedir. Kürt kardeşlerimizin oylarını alarak Kürt halkını istismar etmek yapılacak yatırımlarla ilgili orada vatandaşımızı hizmetlerini engellemektedir. Bu seçim süreci böyle yöneltilemez.”

"ENEJİRDE KAMU YATIRIMI DEMEK, SAĞLIK ADALET VE EĞİTİMDE YAPILACAK YATIRIMLARI ENGELLEMEKTİR"

Bakan Taner Yıldız, ömrünü tamamlayan termik santrallerin olduğunu dile getirerek, bunların yenilenmesi ile ilgili yatırımların özel sektör marifetiyle yapılacağını belirtti. Bakan Yıldız, enerjideki bu yatırımların kamu aracılıyla olamayacağını ifade ederek, şunları söyledi; “Türkiye kamu borçlarını en aza indirmek, Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasına indirerek bunu gösterdik. 13 yılda yaptığımız gibi özelleştirme politikalarına devam edeceğiz. Dikkat etmemiz gerekenler var. Özel sektör muhalefeti ile yapılacak yatırımların artmasına gayret edeceğiz. Uluslararası sermayenin yapacağı yatırımları ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Şeker fabrikası ve enerji sektöründeki özelleştirmelerin durdurulması bu ülkeyle ihanettir. 13 milyar dolarlık alıp cebimize koymadık. Vatandaşımıza hizmet götürdük. 90 yılların borçlanma faizlerini ödedik. Üretim şirketlerinden bir kalemle o program tamamlanıyor. 35 yıllık santraller çalışamaz duruma geldi. Biz bu santrallerle yenileme anlamında yatırım yapmamız gerekiyor. 3.6 milyar dolarlık yatırımla özel sektör marifeti ile yapacağız. Kömür özel sektör marifeti ile değerlenecek. Özel sektörle yapacağım dersen sağlık, adalete eğitime yapılacak yatırımları engellemektir. Kamu bütçesinin ortak paydası adalete adalet sarayına yapılıyor. Böyle bir model değişiklik ülkemiz kaldırmayacaktır. Özelleşmesinden dolayı işçilerimiz mağdur olmayacak. Olmadı da. Kendilerine seçenek verdik. 3 yıl süre verdik. Başka kamu kurumunda çalışabileceklerini ve özel sektörde çalışabileceğini söyledi. Herkes buna göre tercih yaptık. Kimse oradan gelen özelleştirme gelirinin Hakkari’de farklı şehirlerde kullanıldığını söylemiyor. Bunları görmemek doğru olmaz. CHP’nin seçim vaatleri ve diğer partilerin vaatleri ile ilgili tutarsızlığını göstergesidir. Bir mühendis olarak da böyle görüyorum.”

BAKAN YILDIZ MUHALEFİTİN ELEKTRİK, MAZOT VAATLERİNİ ELEŞTİRDİ

Bakan Taner Yıldız, Mehmet Şimşek'in açıklamalarının sorulması üzerine, "Bakanımız Mehmet Şimşek ile bir ayrı söylemimiz söz konusu değil. Mazotu 1.5 liradan vereceğiz diyor. Mazot kullanan herhangi bir çiftçiye alın, üstüne paramı vereceğiz diye mi dağıtıyorsunuz. Biz diyoruz ki böyle. Tüpraş’ta 1.20 lira, diyor. Tüpraş’ın motorininin çıkış fiyatı 1.41 liradır. 42 kuruşluk dağıtım ve bayi payı var. 42 kuruş ekleyim 1.80 liraya çıkıyor. KDV ve ÖTV yok. Bunlardan vazgeçtiniz. Bu halkı yanıltmak ve aldatmaktır. Eğer 1.5 liradan dağıtacaksanız Tüpraş’ın kapısından çiftçiye mazotu doldurmak olacak. Bidonla mı Hakkari’ye taşıyacaksınız? 13 bin bayinin çalışmasını sıfırlıyor musunuz? Bayilerden vazgeçiyor musunuz. 80 yakın şirketten vazgeçiyorsunuz. Bu kadar yüzeysel bir şekilde ana muhalefet partisine açıklama yaptırılmaz. 230 kilovat saate kadar elektrik parası almayacağız, diyor. Ortalama 127 kilovat saat meskenlerin. Biz asgari ücretin 4 katı 5 katı alan kişilerin elektrik parasını ödemeye talibiz, diyorsunuz. AK Parti döneminde asgari ücretlinin maaşı iki kat alım gücüne ulaştı. Elektrik içinde böyle, doğalgaz için de böyle. En ucuz doğalgaz Türkiye’dedir. En ucuz elektrik Türkiye’dedir. 2 milyon aileye kömür dağıtıyoruz. 81 ilimize söylüyoruz. Eğer çevreyi havayı kirletecek kömür geliyorsa geri iade edin diyorsunuz. İade edilecek kurumlar belli. Zarar etmez mi. Hayır o düzgün kömür göndermelidir. Binlerce kamyon çalışıyor. Mühendis çalışıyor. Yerli kömürleri dağıtıyoruz. 10 yılda 20 milyon ton kömür dağıttık. Önümüzde yıl tekrar dağıtılacak. CHP nasıl dağıtacağını açıklaması gerekiyor. Açıkçası gerçekçi beyanlar değil.”