Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir’in Gönen ilçesindeki Yenilebilir Enerji A.Ş. Biyogaz ve Organiz Gübre Üretim Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Altaca Grubu tarafından yüzde 100 yerli teknolojiyle inşa edilen Türkiye'nin en büyük entegre biyogaz ve organik gübre üretim tesisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla yapıldı. Vali Mustafa Yaman, Balıkesir milletvekilleri Sema Kırcı, Mahmut Poyrazlı, Ahmet Akın ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Açılış konuşması yapan Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, "Gönen Çevre ve Enerji Kompleksi, 2015 sonu itibariyle diğer etapları tamamlandığında atıklardan biyogaz ve elektrik organik sıvı - katı gübre, hümik asit ve sentetik petrol üreten, dünyanın ilk entegre tesisi olacak. Dünyada türünün tek örneği olan Gönen Çevre ve Enerji Kompleksi, Gönen Enerji A.Ş. çatısı altında ortakları lise arkadaşı olan Altaca Grup ve ailesi şirketleri tarafından inşa ediliyor. Yüzde 100 Türk teknolojisiyle çalışan tesisimizde yılda 20 bin ton organik gübre üretilebiliyor ve sırada sentetik petrol var. Bu teknolojinin patenti bizde ve 20 milyon dolarlık harcama yapıldı. Toplam yatırım tutarı 25 milyon dolara ulaşıyor. Yatırım konusu tesisler, 50 bin metrekarelik bir alana kuruldu" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da , yaptığı konuşmada, "Heyetinizi saygıyla selamlıyorum. Gönen'deki biyogaz santralini açıyoruz. Hasan Alper beyin konuşmasını büyük heyecanlı dinledim. Bir mühendis olarak bu iş beni çok yakından ilgilendiriyor. Çevreye rağmen değil, çevreyle beraber proje geliştiriyor olmalıyız. Hoyratça yapılan çalışmalara karşıyız. Buradaki tesis, çevreyle uyumlu ve sektöre katkı yapan önemli bir proje. Burası çok önemli bir bölge. Balıkesir'de 10 yıl kalmış birisi olarak bana çok büyük bir heyecan verdi. Bu tesis, 3.6 megavatlık bir tesis. Bu tesisin çevreye yaptığı katkı ve kapasitesi, 8 bin saatin üzerindeki bir çalışmayla enerji elde ediliyor. 250 barlık bir basınçla sentetik petrol yakıtı elde ediliyor. Bu çok nadir ve önemli bir sistemdir. Bu yatırımı son derece önemsiyorum. Türkiye, atıkları itibariyle geri dönüşüm oranları çok az olan ülkelerden bir tanesi. Böyle bir kültürümüzü geliştirip yaygınlaştırmamız lazım. Çöp ve yakıtlardan elde edilen bu yapı önemlidir. Bu tesislerin Enerji ve Çevre Bakanlığına ihtiyacı var. Türkiye'nin gelişmesine yapacağı katkıyı elden bırakmamak lazım. Türkiye büyümesine devam ediyor olması lazım. Sanayicilerimizin ve iş adamlarının bu konuda müsterih olmaları lazım. Artık eski Türkiye değil, sandıktan çıkan milli irade tablosu gereği, Türkiye'nin ilerlemesine yapacağımız katkıyı artırmamız lazım. Bu tesisler, ithal ettiğimiz doğal gaza ödeyeceğimiz doları da düşürüyor. İstersek teknolojiyi ithal etmiş olalım, bu gibi tesisleri açıyor olmamız çok önemlidir. 7-8 ay kadar önce, Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 10'u rüzgardan elde edilen enerji elektiriğiydi. Bu çok önemlidir. Tarım ve Çevre bakanlıklarımıza ve tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Türkiye çok beraber büyüyecek. Hep beraber Türkiye'yi geliştireceğiz. Türkiye'nin normalleşmesini hızlandırmış olacağız" diye konuştu.

Bandırma ilçesi Edincik Mahallesi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen 225 milyon lira yatırım bedeli bulunan 23 rüzgar tribünün törenle hizmete girdi. Yıldız burada, yaptığı konuşmada, 13 yıl önce iktidara geldiklerinde sembolik halde 19 megavatlık bin santralin çalıştığını söyledi. Bakan Yıldız, "Biz her yerde söylüyoruz, çevreye rağmen değil çevreyle birlikte gelişimi sağlayacağız. Bu güzel ülkenin Enerji Bakanı olmak çevreye karşı projelerin karşısında olmayı gerektirmiyor. Ben Çevre Bakanımızın işlerini kolaylaştırıyorum, onlarda bizim işlerimizi kolaylaştırıyor. Türkiye her yönüyle bir bütün. Bize zaman zaman soruyorlar; havadan sudan para mı kazanıyorsunuz diye. Evet kazanıyoruz. RES'lerle havadan para kazanıyoruz, HES'lerle de sudan para kazanıyoruz. Bunlar Türkiye'nin kaynakları. Türkiye'nin denizi, ormanları nasıl ki ülkemizin zenginliğiyse tabi kaynaklarda ülkemizin zenginliğidir. O yüzden bu zenginliğe çok iyi değer vermemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız'ın konuşmasının ardından tesisin açılış kurdelesi kesildi. RES alanında yapılan teknik incelemenin ardından açılış töreni sona erdi.