Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 301 işçinin hayatını kaybettiği madenin sahibi Soma Holding’e yeni termik santral izninin verilmesiyle ilgili konuştu. Yıldız, “Ben eğer riski sıfırlamak yönünde bir tercih kullansaydım, kendi üzüntümü azaltmak üzere bir tercih kullansaydım, ithal kömürü tercih etmem gerekirdi. Sorduğum akıllı insanlar bana ‘bunu tercih et’ diyorlar. Ama konu öyle değil arkadaşlar! Bizim şahsi üzüntümüz, sıkıntımız, prestijimizden ziyade burada ülke menfaatleri önemli.” dedi.

Bakan Taner Yıldız, WOW Otel’de düzenlenen ‘6. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Yıldız, açılış kurdelesini kestikten sonra, firmaların stantlarını gezdi. Taner Yıldız, açılışın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir basın mensubunun 301 madencinin hayatını kaybettiği madenin sahibi Soma Holding’e yeni termik santral izni verilmesiyle ilgili sorusuna Yıldız, “Ön lisansla alakalı o firmanın bir girişimi olmuştu. Şartlarını sağladı, biz hem o firma gibi hem de diğer yatırımcılarımızı bu vesileyle davet ediyoruz. Bizim yaptığımız işlemlerin ve girişimlerin Türkiye’deki yerli kömürü arttırıp arttırmadığını, onu teşvik edip etmediğine lütfen dikkat edin. Biz ithal kömürü yerli kömüre karşı tercih etmiyoruz. Soma’ya gidin anket yapın bakalım vatandaş yerli kömürü destekliyor mu desteklemiyor mu? Biz istihdamı arttıra, cari açığı azaltıp yerli üretimi arttıran ama iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı konulara dikkat eden bir yapı kullanmak istiyoruz. Ben eğer riski sıfırlamak yönünde bir tercih kullansaydım, kendi üzüntümü azaltmak üzere bir tercih kullansaydım, ithal kömürü tercih etmem gerekirdi. Bütün sorduğum akıllı insanlar bana ‘bunu tercih et’ diyorlar. Ama konu öyle öyle değil arkadaşlar! Bizim şahsi üzüntümüz, sıkıntımız, prestijimizden ziyade burada ülke menfaatleri önemli.” cevabını verdi.

‘RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA DOĞALGAZ KONUSUNDA YAŞANACAK KRİZ, TÜRKİYE’Yİ ETKİLER’

Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz konusunda yaşanan bir krizin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruyu Yıldız, “Ukrayna hattıyla alakalı rakam Türkiye şu anda elektrik üretiminin neredeyse ortalama yarısını doğalgazdan karşılıyor. Doğalgazında yarısını Rusya’dan karşılıyor. Rusya’dan karşıladığının yarısını da Batı hattından alıyor dersek toplamının yüzde 12,5’ine denk gelir. Herhangi bir anlaşmazlık veya bir problem halinde tabii ki Türkiye’nin arz güvenliği bundan etkilenir. Bunu öngörmüyoruz şu anda.” diye cevapladı.

Türkiye’deki elektrik kayıp kaçak sorunuyla ilgili soru üzerine Yıldız, “Kayıp kaçağın bütün Avrupa Birliği ülkelerinde, dünyada olduğu gibi bir maliyet unsuru olmasını bilmemiz lazım. Ve Avrupa’nın ikinci büyük şebekesine sahip ülkemizde fiziken bir kayıp var bu son derece makul. Kaçağında hiçbir şekilde makul görülmediği ve tasvip edilmediğini biliyorsunuz. Üç bölgeyi ayrı tuttuğumuzda Türkiye’deki 18 bölgedeki kayıp kaçak oranları Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasının daha altındadır. Yüzde 9,4 civarındadır. O yüzden doğru bir yolda gidiyoruz. Ve bizim bu içinde bulunduğumuz Ocak ayında bu kanuni düzenlemeyi yapacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Bazı elektrik faturalarının 20 günde bir gelmesiyle ilgili herhangi bir düzenleme olup olmadığı yönündeki soru üzerine Yıldız, “Herhangi bir düzenlememiz bu manada yok. Yılsonu itibariyle veya ay sonu itibariyle bu tür gün farklılıkları olabilir. Ama vatandaşımız ne kadar gün kullanmışsa o kadar faturasına inşallah ödemiş olacak. Herhangi bir farklı fatura yani bir ay içerisinde 30 – 31 gün varsa 33 günlük ödeme yapmayacaktır. Ne kadar gün kullandıysa o kadar ödeme yapacaklar.” ifadelerini kullandı.

‘ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANAN YOĞUN KIŞ ŞARTLARINDA NORMAL’

Elektrik kesintilerinin kış şartlarında normal olduğunu savunan Taner Yıldız, “Türkiye’nin bir günde 54 havayolu seferi iptal ediliyorsa, feribot seferleri iptal ediliyorsa, okullar tatil oluyorsa sıra dışı bir şey yapılıyor demektir. Bir köy yolundan bahsetmiyorum Bolu – Ankara otobanı trafiğe kapalı hale geliyorsa burada bir coğrafya, bir mevsimsellik farklı bir şey var demektir. Şimdi her şey inkıtaya uğrayabilecek İzmir son 61 yılın en soğuk yılını yaşayacak Akhisar yolu şu kadar saat trafiğe kapanacak ama elektrikle alakalı hiçbir aksama olmayacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Gerçekçi olalım kendimize bahar muamelesi yapmayalım. Şu anda kış ayındayız ve kar yağdığında 1 milyon 2 yüz kilometrelik açık iletim hatları ve dağıtım hatları bundan etkileniyorlar.” diye konuştu.