Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufu için büyük ekranlı televizyonların kullandığı elektriğe Avrupa Birliği ülkelerin de sınırlama getirildiğini bunun Türkiye’de de dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu söyledi.

Taner Yıldız, WOW otelde düzenlenen ‘6. Enerji Verimliliği Fuarı ve Forumu’na açılışına katıldı. Programda konuşan Bakan Yıldız, enerji verimliliği konusunda Avrupa Birliği ülkelerinden örnekler verdi.

Avrupa Birliği ülkelerinde büyük ekranlı televizyonların tükettiği elektriğe sınırlama getirildiğini belirten Yıldız, Türkiye’nin bu konuda daha da dikkatli olması gerektiğini söyledi. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü, “Aslında Avrupa Birliği büyük ekranlı televizyonların harcamasına izin veren elektriğe sınırlama getiriyorlar. Bu bir evin içerisinde televizyonların elektrik tüketimindeki kapladığı alanın yüzde 10 civarında olduğunu düşünürsek, Avrupa Birliği üyesi ülkeler 8 milyar Euro’luk bir tasarruf öngörüyorlar. Bakın yalnızca bir televizyon seyretmeden bahsediyoruz. Türkiye’de kitap okuma oranlarının son derece düşük ama televizyon izleme oranlarının yüksek olduğunu düşünürsek belki de bizim buna daha fazla dikkat etmemiz lazım.”

‘ENERJİDE İTHALAT ÜLKESİYİZ’

Türkiye’nin enerjide ithalat ülkesi olduğunu belirten Yıldız, “Bizim dev ekranlı, büyük ekranlı televizyonlardan gerek ısınmayla gerek standbayla alakalı harcadığımız enerjinin belli bir alan kapladığını artık söylemem lazım. O yüzden Avrupa Birliği üyesi ülkeler, böyle bir tedbir alma ihtiyacı hissettiler. Biz dünyadaki bütün maliyet unsurlarını kendi ülkemize daha hızlı uygulamak zorundayız. Çünkü biz bir ithalat ülkesiyiz. 52 milyar dolarlık net enerji ithalatını 2013 yılındaki kesinleşen rakamların 2014 yılında ciddi bir düşüş göstereceğini hep beraber görüyoruz.” diye konuştu.