Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suudi mevkidaşı Mecid Bin Abdullah El-Kasabi ile birlikte Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısında yaptığı konuşmada, "Ticari anlamda, iki ülkenin ticari erbabı anlamında özel bir statü ile vizeyi tamamen serbest hale getirmenin bir yolunu mutlaka ve mutlaka bulmalıyız" dedi.
Bakan Zeybekci, Conrad Otel’de düzenlenen ve 8 maddede uzlaşma mutabakatı imzalanan Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı’na katıldı. Ekonomi Bakanı Zeybekci, burada Türk ve Suudi işadamlarına yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki vize sorununa dikkat çekerek, "Ticari anlamda, iki ülkenin ticari erbabı anlamında özel bir statü ile bence vizeyi tamamen serbest hale getirmenin bir yolunu mutlaka ve mutlaka bulmalıyız diye düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.
Konuşmasının başında Fetullahçı Terör Örgütü tarafından 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimine de değinen ve Türkiye’nin ekonomideki duruşuna işaret eden Bakan Zeybekci, 18 Temmuz sabahı bütün bankalar açıldığında Türk ekonomisinin bütün dünya ile entegre bir şekilde ayakta olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Bu süreçte 65’inci hükümet olarak 6’ncı ayı doldurduk. 65’inci hükümet olarak 1, ekonomideki bütün sözlerimizi yerine getirilmesiyle ilgili düzenlemeleri yapmakla meşguldük, tam onları bitirdik 15 Temmuz ihaneti geldi. 15 Temmuz ihaneti ki bu dünyanın hiçbir yerinde bugüne kadar yaşanmayan ölçütte bir ihanettir. Yani Türkiye gibi ekonomisi büyük olan bir ülkede gerçekleşmiş olması, elhamdülillah bu milletlin bir zaferi olarak sonuçlandırdık. Ve 18 Temmuz sabahı bütün bankalar açıldığında, düğmeyi çevirdiği anda, Türk ekonomisi bütün dünya ile entegre bir şekilde ayaktaydı."

"Dünyanın en iddialı yatırım destek sistemini hayata geçirdik"
Konuşmasında ortak iş birliğinin önemine vurgu yapan Bakan Zeybekci, "Diğer taraftan ben şunu duyurmak istiyorum; şu anda Türkiye’de geçtiğimiz günlerdeki en son Bakanlar Kurulu toplantısından çıkan tüm detaylarıyla ortaya koyduğumuz proje bazlı yatırım teşvik sistemi. Dünyanın en iddialı yatırım destek sistemini hayata geçirdik. Birlikte gelin aşalım bunları dedim size. Bakanlığınız biziz; Nihat Zeybekçi, Türkiye Ekonomi Bakanı olarak sizin bakanınız.Türkiye’de hangi alanda çizdiğimiz çerçeve var; biraz önce Suudi İş Konseyi Başkanı söyledi. Yenilenebilir enerji teknolojileri. Teknoloji ithal eden ülke olmayalım artık Suudi Arabistan’dan. Türkiye olarak biz bu teknolojiyi birlikte üretelim. Gelin bu alanda yatırım yapın, sizlere destek verelim. Yatırım alanı mı? Yatırım, 20 yıl boyunca 0 vergi. Yurtdışından getireceğiniz uzman ve ya Türkiye’deki uzman personelin ücretlerine destek mi istiyorsunuz? Onlara da evet. Şirkete kamu olarak ortak olmamızı mı istiyorsunuz? Ona da tamam. Bulacağınız krediyi, finansmana faiz desteğimi istiyorsunuz? Ona da evet. Aklınıza gelen birçok alanda size ortak; yani o proje için özel dizayn edilmiş, teşvik sistemi koyacağız. Tabii ki; ne kadar çok engelleri kaldırırsak, vizeyi Suudi Arabistan’ın kutsal şehirlerimiz, Mekke ve Medine, hac ve umre ile ilgili vize hassasiyetlerini sonuna kadar kabul ediyorum. Saygı duyuyorum. Ticari anlamda iki ülkenin ticari erbabı anlamında özel bir statü ile bence vizeyi tamamen serbest hale getirmenin bir yolunu mutlaka ve mutlaka bulmalıyız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların sonunda iki ülke iş adamlarınca varılan 8 maddelik uzlaşma mutabakatı imzalandı.