Tokat Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde Polen Tuzağı Dağıtım Töreni Tokat’ın tarihi mekanı olan Taşhan’da yapıldı.

Törene Vali Cevdet Can’ın yanı sıra, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, Arıcılar Birliği Başkanı Veyis Yarar ve arı üreticileri katıldı.
“Polen Tuzağı Dağıtım Töreni” nde konuşan Vali Cevdet Can, Arıcılar Birliği’ne Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsisi yapılacağının müjdesini verdi. Polen Tuzağı dağıtım töreninde konuklara bal ikramı da yapılırken Vali Cevdet Can, çayına bal karıştırarak içti.

Vali Cevdet Can burada yaptığı konuşmada Tokat’ın bir tarım kenti olduğunu belirterek bu bereketli toprakların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Arıcılar Birliği için Organize Sanayi Bölgesinde talep edilen yer için tahsisin yapılacağının müjdesini de Arıcılar Birliği’ne veren Vali Can, arı yetiştiricilerine birlik olarak gereken başvuruyu yapmaları çağrısında bulundu. Arıcılık sektörünün de önemine değinen Vali Can, bal üretiminin arttırılması, paketlenmesi ve satışı noktasında Tokat’ın daha iyi bir noktaya önümüzdeki süreçte gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş ise Tokat’ta tarımın önemli olduğunu belirterek tarımı geliştirme adına Bakanlık olarak yapılan tarımsal desteklemelerden bahsetti. Yavaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 10 yıllık gelişmelerle ülke genelinde 10 milyar TL’lik tarımsal destekleme ödemesi yapılmaktadır. Hayvancılığa verilen destek 3 milyar Tl. Arıcılık da hayvancılığın bir alt kolu. Tarımdaki iyi gelişmelere baktığımızda son 10 yılda tarımdaki gayri safi hasıla 23 milyar TL’den 65 milyar TL’ye çıkmıştır. Yine ihracatımız 15 milyar TL’ye çıkmıştır. Bu rakamlar bizi dünya ülkeleri arasındaki sıralamada 11. Sıradan 7. Sıraya, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 4. Sıradan birinci sıraya yükseltmiştir.”

Ülkemizde hala istihdamın yüzde 20’sinin tarımdan sağlandığını yani her 4 kişiden birinin tarımla istihdam edildiğini söyleyen Yavaş, tarım desteklemelerinde Tokat’ın hak ettiği payı aldığını ifade etti. Arıcılar Birliği Başkanı Veyis Yarar da yaptığı konuşmada birlik olarak 328 üyeye ve yaklaşık 35 bin koloniye sahip olduklarını belirtirken, "İlimizin doğal kaynaklarından en verimli şekilde yararlanmamızı sağlayan arıcılık sektörü, hem kolonizasyon sağlanması, hem de insan sağlığına paha biçilmez faydaları açısından vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Polen Tuzağının faydaları varo parazitini yüzde 30 yüzde 40 önleyici olup, ızgaralı ve çekmeceli bir sisteme sahiptir. Tabanlarda yer alan polen tuzağı özel dizaynı sayesinde arılara zarar vermeden polen toplanmasını sağlar. Taban çekmecesinin içinde polenlerin hijyenik bir şekilde toplanmasına imkan sağlar. Tabanlarda yer alan hava kanalları nakliye sırasında arı kayıplarını önler.” diye konuştu.