Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği’nce (ZAYBİR) kurulan Bal Dolum Tesisleri’nde, “Çiçekten Sofraya İzlenebilirlik” uygulamasına geçildiği bildirildi.

ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, yaptığı açıklamada, tesislerde dünyada bir ilki de başlatacaklarını açıkladı. Güney, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) desteklediği projeleriyle ilgili ciddi danışmanlık hizmetleri aldıklarını belirterek, “Bunlardan en önemlisi, Tarım Bakanlığı ile birlikte, merkez birliğimizin de aldığı ‘Kovandan Sofraya İzlenebilirlik’ kararı vardı. Biz onu bir adım daha öteye taşıdık, ‘Çiçekten Sofraya İzlenebilirlik’ dedik” dedi.

Bununla ilgili ilk etiket tasarımını da yaptıklarını anlatan Güney "Her arıcının balını dolum tesislerimizde kendisine ait özel ambalajlıyoruz. Ambalajın üzerine üreticinin adı ve soyadından sonra Tarım Bakanlığı’nın verdiği Her işletme numarasını yazıyoruz. Örneğin ZAYBİR markalı ürünlerimizin doğal olarak etiketinin altında ‘ZAYBİR’ yazıyor. Üreticiye özel olan balı ‘tüketici tekrar aynı üreticiden almak isterse’ diye düşünerek, etiketin üzerine üreticimizin telefon numarasını da yazdık. Tüketicimiz, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, aynı üreticinin balını yine ZAYBİR markası ile temin imkanını bulabilecek. ‘Tüketici ile üreticiyi aynı yere koyma’ dediğimiz bu uygulama, ülke genelindeki 29 birlik arasında ilk defa yapılıyor.”

ZAYBİR Başkanı Güney, tasarım ve markalaşma yönünde yaptıkları çalışmayı bir adım daha ileriye taşıdıklarını ifade ederek "Görsel olarak arıcılarımızın arılıklarını ve kovanlarının, üretim koşullarının video çekimlerini yapacağız. Bu çekimler kavanozun üzerinde yer alacak barkoda kaydedeceğiz. Tüketici de marketten aldığı ZAYBİR markalı bal kavanozunun üzerindeki barkotu akıllı cep telefonu ile okutarak arıcıya ait tüm bilgileri görsel olarak izleyebilecek. Aynı zamanda üreticinin, tüketiciye verdiği sesli mesajları da dinleyebilecek. Bunu gıdalarda yapan ülkeler var. Dünyadaki arıcılık sektöründe ilk kullanan ise biz olacağız. Biliyorsunuz ki ZAYBİR. Türkiye ve Dünya’da ilkleri yapan bir birliktir. Önümüzdeki sezonda bir ilki daha uygulamaya koymayı hedefliyoruz."