Sert geçen kış sebebiyle günlerce denize açılamayan balıkçılar, Ziraat Bankası kredi borçlarının ertelenmesi talebinin ardından 15 Nisan’da sona erecek avlanma sezonunun da bir ay uzatılmasını istiyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, kredi borçlarının ötelenmesinin balıkçılara biraz nefes aldırabileceğine, sıkıntıların hafifletilmesi için en büyük önleminse avlanma yasağının bir ay ertelenmesi olduğuna dikkat çekti. Ağır hava şartları sebebiyle 2009 yılında avlanma yasağının ertelendiğini hatırlatan Öztürk, “Aynı kötü koşulların yaşandığı bu sezonda, yine av yasağı ile ilgili bir düzenleme gerekiyor. 15 Nisan’da sona erecek olan avlanma sezonunun, 15 Mayıs 2015 tarihine kadar uzatılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

'ZİRAAT BANKASI, BALIKÇI TEKNELERİNE EL KOYMAYA BAŞLADI'

Oda Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yalavaç ise geçen hafta son 51 yılın en ağır kış şartları sebebiyle üyeleri olan su ürünleri avcılığı kooperatiflerinin mağduriyetinin büyüdüğünü söyledi. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği, İzmir İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği ve su ürünleri avcılık kooperatiflerinin yöneticileriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda, sektörün yaşadığı sıkıntıları tespit ettiklerini aktaran Yalavaç, “Kötü hava şartları nedeniyle balıkçılarımız günlerce denize açılamadı. Ekmeğini denizden çıkaran balıkçılar, Ziraat Bankası’na olan borçlarını dahi ödeyemez hale düştü. Banka, alacağını tahsil etmek için balıkçı gemilerine teker teker el koymaya başladı. İcra talebiyle el koyulan ve seferden men edilen gemi sayısının artmasından endişe ediyoruz. Bu nedenle balıkçılarımızın Ziraat Bankası’na olan tarım kredi borçlarının ödemesinin ertelenmesini talep ediyoruz. Aynı zamanda av sezonunu uzatacak değişiklik yapılmalı.” dedi.