Manisa'da dün dördü eğitim faaliyeti yürüten beş derneğe yapılan polis baskınının tamamen hukuksuz olduğunu belirten Manisa Hukukçular Derneği (MAHDER) Başkanı Av. Sadettin Yılmaz, yoksul öğrenciye yardım etmenin suç olamayacağını söyledi. Polis baskınına maruz kalan dernekleri doğma büyüme Manisalılar olarak tanıdıklarını, yöneticilerini de gayet iyi bildiklerini belirten Yılmaz, "Bu derneklerimiz yoksul öğrencilere yardım eden, eğitim faaliyetlerinde bulunan dernekler. Bunun için kermesler düzenliyorlar, burslar alıyorlar. Yapılan operasyonlarla halkın arasında korku ve panik uyandırılmıştır. Gördüğümüz kadarıyla 10-15 kişilik kalabalık polislerle bu derneklere girilmiş, yapılan operasyonlarla algı oluşturulmaya çalışılmıştır ama neticede gördüğümüz kadarıyla bir suç olgusuna da ulaşılamamıştır." dedi. Algı operasyonlarının makul şüphe ile yapıldığını, somut hiçbir delile dayanmadığını ve tamamen hukuksuz olduğunu söyleyen MAHDER Başkanı Yılmaz, "Burs, himmet, bağış alıyor diye hiçbir derneğe baskın yapılamaz. Bu sebeple operasyonlar tamamen kanunsuzdur, yapılan suçtur. Hukuki gerekçelere de dayanmamaktadır. Amaç tamamen algı oluşturmak ve eğitimle uğraşan insanları, halkın gözünde küçük düşürmeye yöneliktir." diye konuştu.

'EMNİYET MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI YANLIŞ VE TALİHSİZDİR'

Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in dernekleri örgüt, derneğe bağış yapanları da örgüte yardım ve yataklıkla suçladığı açıklamasını da değerlendiren Av. Yılmaz, "Bu açıklama, son derece yanlış ve talihsiz bir açıklamadır. Kurban bağışlamak, burs vermek, bağış yapmak ne zamandan beri suç olmuştur bilmiyorum. Ceza Kanunu'nda böyle bir suç da yoktur. Ceza Kanunu'nun 2. maddesi gayet açıktır, kanunsuz suç ve ceza olamaz." diye konuştu. Kanuna göre kurulmuş, denetlenmiş ve açılışı yapılmış derneklerin yöneticileri ve bu derneklere yardım edenlerin, yapılan açıklamalarla terörist ilan edildiğini belirten Yılmaz, "Üstelik bu derneklerin açılışlarına ve birçok etkinliğine devletin üst düzey yöneticileri de katılmış, iştirak etmiştir. Bu dernekleri şimdi terörizmle bir tutmak, ne akla ne mantığa ne de vicdana sığar. Yoksul öğrenciye yardım etmek suç olamaz. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı da mevcut değildir. Kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmaksızın da bu kişiler de bu şekilde suçlanamaz." diye konuştu.

'DÜN MANİSA'DA YAPILANLAR 28 ŞUBAT'TA BİLE YAPILMADI'

Dün Manisa'da olanların, 28 Şubat'ta bile yapılmadığını söyleyen Sadettin Yılmaz, şöyle konuştu: "Emniyet müdürünün açıklamaları çok talihsizdir. Bu sözler halkımız arasında kin ve nefreti doğurmakta, halkı ayrıştırmaya ve bölünmeye doğru götürmektedir. Yapılan operasyonlar ve emniyet müdürünün açıklamaları göstermektedir ki ülkemizde artık yargı bağımsızlığı, adalet güvenliği kalmamıştır, hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır."