Bank Asya’nın kurucu ortaklarından işadamı Celal Karayel, BDDK’nın bilgi güncellemesi adıyla ortaklardan müflis olmadıklarına dair belge istediğini, tapu ve icra dairelerinden bir hafta 15 gün içinde toplanabilecek evrakları getirilemeden, uyarı cezası verilemeyecek idari bir tasarruftan dolayı yönetimin değiştirildiğini söyledi. Sermayesi en güçlü üç bankadan biri olan Bank Asya'nın yönetiminin BDDK tarafından hukuksuz olarak siyasi sebeplerle değiştirilmesine, Denizlililer de tepki gösterdi. Erken saatlerden itibaren Bank Asya Denizli Şubesi önüne giden vatandaşlar, para yatırmak için sıra bekledi.

‘UYARI CEZASI BİLE GEREKTİRMEYECEK BİR DURUM’

Tekstil ticareti yapan Karayel, anlamsız ve mantıksız bir konudan dolayı yönetimin değiştirildiğini, açılacak bir davada Türkiye’nin büyük bir tazminat ödeyebileceğini belirterek, Kentbank örneğini anlattı. Celal Karayel, “El koyma değil de yönetimin değişmesi şeklinde bir operasyon yapıldı. Baştan beri takip ediyoruz süreci, hakikaten üzücü bir şey. Belki banka için uyarı cezası bile gerektirmeyecek idari bir tasarruf nedeniyle böyle sermayeye, özel teşebbüse bir hareket yapıldı. Bu sadece kendimiz için değil, bankamız için değil, ülkemiz için de üzücü bir şey. Geçmiş yıllarda hatırlıyorsunuz, Kentbank’a böyle bir el koyma oldu. Daha sonra Kentbank sahipleri Avrupa’da mahkemelerde hakkını aradılar. Türkiye, 4,5 milyar dolar cezayla karşı karşıya kaldı. Mahkûm etti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hukuksuz el koyma olayından dolayı.” dedi.

‘ÖNCE BİLGİ GÜNCELLEMESİ İSTEDİLER, EVRAKLAR TAMAMLANIRKEN YÖNETİMİ DEĞİŞTİRDİLER’

Kendisinin de bankanın kurucu ortağı olduğunu belirten Karayel, yönetim değişiminin, bilgi güncellemesi adı altında istenen bir bilgiyle yapıldığını vurguladı: “Bu bahse konu olan olay da şu şekilde: Bizden yaklaşık bir ay, bir buçuk ay önce BDDK, bilgi güncellemesi adı altında bankadan ortaklarla ilgili müflis olmadığı, icra dairelerinden kararlar, tapu kayıtları, banka hesapları böyle bir hafta 15 günde toplanabilecek, bunları topladıktan sonra yeminli mali müşavir onaylı... Zannediyorum bazı ortaklar yurtdışında olduğu için belki bu evrakları toplayamadı, çünkü çok ortaklı bir şirket. Bu bahane edilerek bu operasyon yapılmış. Anlamsız ve mantıksız bir şey tabii.”

‘PARA ÇEKMEYE DEĞİL, NEYİMİZ VAR NEYİMİZ YOK YATIRMAYA GELDİK’

Bank Asya önünde sıra bekleyen vatandaşlar da para çekmeye değil, yatırmaya geldiklerini söyledi. Esnaflık yapan Ali İnci, “Yüzde 100 Türkiye sermayeli Bank Asya’yla çalışıyoruz. Bankamıza yapılmak istenen bir algı operasyonu duyduk. Bankamıza neyimiz var neyimiz yok yatırmaya geldik. Çok şükür mutluyuz.” ifadelerini kullandı. İhracat ithalat yapan işadamı Hidayet Çıldır da, “Yurtdışından para transferlerim Bank Asya ile geliyor. Çok rahat çalışıyoruz. Biz maalesef bu gece duyduk, bankayla ilgili algı operasyonu yapılıyormuş. Bankamıza sahip çıkmaya geldik. Üzerimizdeki harçlıklarımızla dahi Bank Asya'ya destek vermeye geldik.” şeklinde konuştu.

‘YOK OLMAMIZI İSTESELER DE ALLAH'IN İZNİYLE YIKAMAYACAKLAR’

Selma Olgun isminde bir kadın ise, “Görüldüğü üzere dimdik ayaktayız. Onlar bizim ne kadar yıkılmamızı, yok olmamızı bekleseler de biz buradayız. Bugün buraya kendi adıma para yatırmaya geldim, çekmeye değil. Allah’ın izniyle de yıkamayacaklar bizi.” dedi.

Bank Asya Denizli Şube Müdürü Osman Kiriş, dün akşamdan bu yana müşterilerinin, telefon ederek para yatırmaya geleceklerini söylediklerini, bunun üzerine izinli personeli de çağırdıklarını anlattı. Kiriş, şunları kaydetti: “Çok şükür, ciddi bir teveccüh oldu. Para yatırmakta zorlanıyoruz. İzinli olan personelimiz vardı, bunu bildiğimiz için izinden geri çağırdık. Denizli halkımıza müteşekkiriz.”