Bank Asya ortakları, bağımsız denetim firması Ernst & Young (EY) Türkiye ofisinin, son bilançolara görüş vermekten kaçınarak "bankanın itibarını zedelemesini ve ortakları zarara uğratmasını" İngiltere’deki merkez ofisine taşıdı.

Bank Asya ortaklarının Londra’daki avukatı Sandra Campbell, EY’nin Türkiye ofisinin yaptığı bu uygulamaya ilişkin EY’nin Londra’daki genel merkezine ihtarname verdi. Campbell, “EY’nin Londra’daki global merkezinden talebimiz, EY Türkiye ofisinin yaptığı hatanın bir an önce düzeltilerek, buna ilişkin bir düzeltme açıklaması yapılması.” dedi.

HAKLARIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ

Bank Asya’nın TMSF tarafından görevinden alınan Genel Müdürü Ahmet Beyaz da yaptığı açıklamada, bu konuda Banka ortaklarının ilgili yasal haklarını hem Türkiye hem de İngiltere’deki mahkemelerde sonuna kadar arayacaklarını kendilerine ilettiklerini vurguladı.

Ahmet Beyaz, 10 Mart tarihinde yayınlanan bilançolara Ernst & Young Türkiye ofisinin görüş vermekten kaçındığını belirterek, “Görüş vermekten kaçınılan noktalar, tamamen Bankalar Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Türk Ticaret Kanunu anlamında hukuki niteliği olmayan hususlar.” dedi.

EY gibi dünyanın dört bir yanında faaliyette bulunan büyük global bir şirketin Türkiye ofisinin bu hatasının kabullenilemeyeceğini vurgulayan Ahmet Beyaz, “Bununla ilgili olarak bugün İngiltere’nin başkenti Londra’da EY’nin global ofisine tekrar, ortaklarımız adına, Banka ortaklarımızın avukatı aracılığıyla bir ihtarname teslim edildi. Ortaklarımızın talebi, EY Türkiye ofisinin yaptığı hatanın bir an önce düzeltilmesi. Bu konuda gereken hukuki aksiyonların alınması, gereken düzeltme açıklamasının yapılmasıdır.” açıklamasında bulundu. Beyaz, bu hatanın giderilmemesi durumunda Bank Asya’nın itibar kaybına uğrayacağına ve ortakların ciddi zarar görebileceğine dikkat çekti.

Beyaz, “Bu konuda ortaklarımız ilgili yasal haklarını hem Türkiye’de hem de İngiltere’deki mahkemelerde sonuna kadar arayacaklarını EY Global Londra ofisine iletti. Bir an önce EY Türkiye ofisinin yaptığı bu hukuka aykırı durumu düzeltmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

EY EKİBİ İÇİN SUÇ DUYURULARINDA BULUNULDU

Bank Asya ortaklarının EY Türkiye ofisine de gereken ihtarnameleri gönderdiğini kaydeden Beyaz, “Yapmış oldukları hatalar ve hukuksuzlukların düzeltilmesi talep edildi. Bu konuda yine hukuki yollara da başvuruldu. Bankamızı denetleyen EY ekibi için suç duyurularında bulunuldu. Ayrıyeten de tazminat davaları açılıyor.” şeklinde konuştu.

Beyaz, bir yılı aşkın süreden beri ciddi hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldıklarını ve bilinçli bir yıpratma kampanyasıyla mücadele verdiklerini kaydederek, “Bunun en son örneği; 3 Şubat’ta bankamızın yönetimine haksız bir şekilde TMSF tarafından, temettü hariç ortaklık hakları kullanılmak üzere, banka yönetimimiz değiştirildi. Ortaklarımız haklarından mahrum kaldılar.” dedi.

Beyaz, “Bankamızın faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi ve ortaklarının haklarını tekrar elde etmesi için tüm yasal haklarını yurt içi ve yurtdışında arıyorlar. Bundan sonraki sürecin de bankamız adına hayırlı olacağına ben inanıyorum.” diye sözlerini noktaladı.