Polis zoruyla BDDK tarafından yönetimi değiştirilen Bank Asya'nın hisse sahipleri, bankanın Erbil şubesine dair çıkan haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Erbil ve diğer şubelerin kuruluşundan itibaren BDDK ve MASAK tarafından rutin olarak incelendiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bir yılı aşkın bir süredir hissedarları olduğumuz bankamız ile ilgili yalan ve iftiralarına devam eden ve cevaplarımıza hiçbir şekilde yer vermeyen havuz medyası kamuoyunu yanıltmaya ve bankacılık kanununa göre suç işlemeye devam etmektedir. BDDK ve TMSF tarafından hukuksuz bir şekilde yönetimi gasp edilen bankamıza atılan iftira ve yalanlara, yine aynı kurumların isimsiz yöneticilerinin kaynak gösterilmesi olayın suç ve vahametini daha da arttırmaktadır. 17 şubat 2015 tarihli Sabah, Takvim ve Star gazetelerindeki yalanlara cevaplarımız aşağıdadır.

Erbil ve diğer şubelerimiz kuruluşundan itibaren BDDK ve MASAK tarafından rutin olarak incelenmekte ve denetlenmektedir. Bugüne kadar bankamız hakkında herhangi olumsuz bir rapor olmadığı gibi, MASAK tarafından gerçekleştirilen 2013 yılı Bankacılık Sektörü 'Kara Para ile Mücadele' değerlendirme sonuçlarına göre verilen karnede, şüpheli işlem incelemesi ve bildiriminde göstermiş olduğu yüksek kaliteli çalışmaları ile kalite değerlendirilmesi açısından en iyi banka seçilerek birinci olmuştur.

Bankaların yurt dışı temsilcilik ofislerinin hiçbir şekilde bankacılık faaliyetlerinde bulunma, para toplama, kredi verme ve para transferinde bulunma gibi yetkileri olmadığı aşikardır. Havuz medyasında çıkan ve bankacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan bu tür haberler ile kamuoyunda bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Durum böyle olmakla birlikte Bankamızın Hindistan temsilciliği geçtiğimiz yıl itibariyle bankamız tarafından kapatılmıştır. Olmayan Hindistan temsilciliğini izleyen sözde BDDK murakıbının nasıl bir denetim yaptığı tarafımızca merak edilmektedir.

Uyum görevlisinin değiştirilmesine yönelik iftiralara gelince; değiştirdiğimiz söylenen uyum görevlimiz terfiyen bankamızda başka bir göreve atanmıştır. Bu değişimde bankalarda rutin işlemlerden olup uyum görevlerinin ömür boyu aynı görevi ifa etmeleri onlara yapılabilecek en büyük haksızlıktır.

Öte yandan haazinenin zarara uğratıldığı söz konusu olmadığı gibi, bu yalan ve iftiraya verilebilecek en güzel cevap Hazine ve maliye kayıtlarıdır.

Ölü banka 40 ölü ortak yalanı; bankamızın 185 ortağı içinde vefat eden sadece 2 ortağımız bulunmaktadır. Bunlarında hisse oranları 1000'de 19 dur. Vefat eden ortaklara ilişkin ortaklık haklarının mirasçılar tarafından nasıl ve ne şekilde kullanılacağı mevzuatta düzenlenmiştir. Yalan ve iftira isnat edenlerin buralara bakmalarını tavsiye ederiz. Ayrıca banka hissedarlarının ölmeyeceklerine dair ne kanunlarda nede dini inanışlarda bir hüküm bulunmamaktadır.

Şu an itibariyle 127 ortağımız BDDK'ya istenilen belgeleri göndermiştir. Belgelerini gönderen ortaklarımızın temsil oranı yüzde 85'dir. Ortaklarımız gasp edilen yönetim haklarının iadesini bir kez daha talep etmektedir. Halkımızın muhakemesini hafife alıp, zekasıyla alay eden bu yalan haber sahiplerini taktirlerinize bırakıyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."