Almanya'da bankalar, müşterilerinden haksız yere yüksek oranda faiz almaktan vazgeçmiyor. Stiftung Warentest’in bu yıl gerçekleştirdiği araştırma da bankaların şeffaf olmadığı sonucuna vardı.

Araştırmaya göre bankalar, bankada parası olmadığı halde ferdi ihtiyaç kredisinden (Dispositionskredit) yararlanarak hesabında eksiye düşen müşterilerden fahiş miktarda faiz alıyor. Bu miktarlar şeffaf bir şekilde anlatılmadığı için çok sayıda müşteri oyuna geliyor.

Stiftung Warentest, bin 500 bankaya ferdi ihtiyaç kredisi için aldıkları faiz oranını sordu. Bankaların üçte ikisi Almanya’nın en önemli tüketici örgütünün sorusunu görmezden geldi ve cevapsız bıraktı. Bankaların bu bilgileri devlet sırrı gibi saklaması üzerine örgüt bu kez testçi uygulamasına geçti. Çıkan sonuca göre bankaların hesabında eksiye düşen müşterilerden aldığı ortalama faiz oranı yüzde 10,25. Bu bankaların içinde 11’i yüzde 13’ten fazla faiz alıyor.

Tüketici uzmanlar, bu bankaların Avrupa Merkez Bankası’nda çok uygun imkânlarla tekrar finansman sağlamalarına rağmen bu yola başvurmalarını şiddetle eleştiriyor. Uzmanlara göre bankaların bu boyutlarda faiz alması utanmazca bir tutum.

Faiz miktarını müşterinin anlayamayacağı kadar muğlak hale getirmeleri ise ayrı bir problem olarak ortaya çıkıyor. Bu bankalar fiyat talimatnamesine uymuyor ve çekilen faizin ne kadar olduğunu net bir şekilde göstermiyorlar. Bazıları ise tamamen müşterinin ödeme gücüne göre faiz oranı belirliyorlar.

Uzmanlar, ferdi ihtiyaç kredisinde normalleşme olması için faiz oranının yüzde onun oldukça altında olması gerektiğini söylüyor. Buna en iyi şekilde uyan banka ise yüzde 4,49 faiz alan Deutsche Skatbank.

Ancak bankalar bu uygulamaya uzun süre devam edemeyecek. Önümüzdeki yıl çıkacak bir kanun bankaları aldıkları faiz oranını internet sayfalarında yayınlamaya ve aşırı derecede borçlanmış müşterilerine danışmanlık hizmeti sunmaya mecbur bırakacak.