Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, tüketicilerden alınan elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelinin yasal zemine bağlanarak soygun düzeninin kanunlaştırılmak istendiğini söyledi. Kazan, Yargıtay’ın tüketici lehine kararından sonra baro olarak, kayıp kaçak bedelini geri almak isteyenlere ücretsiz destek vereceklerini söyledi.

Tahsil edilemeyen ve kaçak olarak kullanılan elektrik paralarının dürüst ve namuslu vatandaşlardan tahsil edilerek halkın adeta sömürüldüğünü belirten Kazan, tüketici mahkemelerinin nihayet bu duruma 'dur' dediğini ve Yargıtay tarafından da kayıp ve kaçak bedeli altında böyle bir tutarın faturalara yansıtılamayacağına dair karar verildiğini hatırlattı. Kazan, “ Böylece bugüne kadar kayıp-kaçak bedeli altında haksız olarak ödeme yapmak zorunda bırakılmış dürüst vatandaşlarımıza geçmişe dönük 10 yıl içinde ödenmiş tüm paralarını geri alma imkânı doğmuştur. Ancak mahkemelerin son verdiği bu soygun düzeni şimdi TBMM’de çıkarılmaya çalışılan bir yasa ile kanunlaştırılmaya çalışılmaktadır. " dedi.

Milleti temsil ettiklerini iddia eden milletvekillerinin, elektrik şirketlerini korumaya matuf bu yasa teklifi için ne diyeceklerini doğrusu merakla ettiklerini dile getiren Kazan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Milletvekilleri milleti mi himaye edecekler, yoksa elektrik şirketlerinin kaçak bedeli altında milleti sömürmesini mi himaye edeceklerdir? Milletvekillerinin TBMM’de yapılacak bu oylamada kimlerin vekilleri olduklarını hep birlikte göreceğiz. Zira meclise sunulan Elektrik Piyasası Kanun teklifi olduğu gibi yasalaşırsa eğer, dava açanlara ödenen kayıp-kaçak bedeli faturalandırılarak tüketiciden geri alınacaktır. Böylece kayıp kaçak konusunda bugüne kadar açılan davalar sonucunda yapılan ödemeler ile mahkeme masraflarının bundan sonraki dönemlerde hazırlanacak yeni faturalara eklenerek tüm tüketicilerden tahsilinin önü açılmaktadır.”

“HUKUKU MEZARINDA TERS DÖNDÜREN TEKLİF”
Dağıtım şirketlerinin kaçak elektrik kullananların tespit edilip parasının yine ilgililerden tahsil etmesi gerektiği dile getiren Kazan, bir başkasının kaçak kullandığı elektriğin parasını , hiçbir yere kaçamayan dürüst vatandaştan tahsil edilmesi ve bu hukuksuz soygun için, nasıl olur da yasa teklif verilebildiğini anlayamadıklarının altını çizdi. Kazan, “Düşünebiliyor musunuz, elektrik dağıtım şirketlerinin tatlı ve kolay rantı için, bu tatlı kazanca(!) mahkemelerin engel olmaması için bir teklif veriliyor! Hukuku mezarında ters döndüren bu teklif için milletin vekilleri olduklarını iddia eden vekillerimiz acaba ne diyeceklerdir? Yargıtay’ın artık bağlayıcı olan son kararı gereği geçmiş 10 yıl içinde kayıp-kaçak bedeli altında tahsil edilen paraların iadesi için Sakaryalı vatandaşlarımızın Baromuz Tüketici Hakları Merkezi’ne başvurması halinde ücretsiz destek verilecektir. "şeklinde konuştu.