Başbakan Yardımcısı Şimşek, BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan tarafından ortaklaşa şekilde organize edilen uluslararası yatırımcı telekonferansında soruları yanıtladı.
Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Türkiye’de yaşanan son gelişmeler ve bu gelişmelerin ekonomiye potansiyel etkilerini değerlendirmek üzere 21 Temmuz 2016 Perşembe günü Türkiye saati ile 20.00’de; BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan tarafından ortaklaşa şekilde organize edilen uluslararası bir yatırımcı telekonferansı yaptı. 2 saat süren telekonferansa yatırımcılar büyük ilgi göstermiş, görüşmeye yaklaşık 1000 kişi katılarak Sn. Şimşek’e sorularını yöneltmişlerdir.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek söz konusu telekonferans görüşmesinde, Türkiye çok ciddi bir darbe kalkışmasıyla karşı karşıya kaldığını, bu kalkışmanın büyük ölçüde halkın çabasıyla bastırıldığını belirterek, "OHAL ile amacımız, hiçbir şekilde insanımızın özgürlüğünü kısıtlamak değil, tam tersine bu şekilde kahramanca darbe ile mücadele eden insanımızın hak ettiği ortamı oluşturmaktır. 3 ay süreli OHAL’in tek amacı devlet kurumlarını darbe yanlılarından ve paralel yapı unsurlarından arındırmaktır. Bunu yaparken de hükümet elindeki gücü ölçülü bir şekilde kullanacaktır. OHAL’in günlük hayat ve iş dünyası üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Hükümetimizin piyasa ekonomisine olan bağlılığı sürmektedir" dedi.
Başta Ordu, Emniyet, Adalet ve Milli Eğitim birimleri olmak üzere, tüm kamu kurumlarının paralel devletin unsurlarından arındırmak için yapılan çalışmalar uzunca bir süredir devam ettiğini bildiren Şimşek, "OHAL Kanunu hükümete Kanun Hükmünde Kararname çıkarmak suretiyle çok hızlı hareket edebilme imkanı kazandırmaktadır. Paralel yapıya ait tüm unsurların tüm kamu kurumlarımızdan temizlenmesi için bu hızlı hareket imkanı ve esnekliğe ihtiyaç duyulmaktadır. İçine girdiğimiz süreçte öncelikle kamu kurumlarımızı potansiyel tehlikelerden arındıracağız. Görevden uzaklaştırılacak kamu görevlileri için daha sonra gerekirse yargı süreçleri işletilerek, herkes için nihai karar verilecektir" ifadelerini kullandı.
Telekonferansta başarısız girişimin piyasalara ve ekonomiye etkisi konusuna da açıklık getiren Şimşek, “Söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olmasını bekliyoruz. Piyasa ekonomisi işlemeye ve Türk finansal varlıkları sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam etmektedir. Türkiye’nin ekonomik politikalarında bir değişikliğe gitmesi beklenmemelidir. Mali disiplin önceliklerimiz arasında olmaya devam edecektir. Ekonomik reform gündemini kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tasarrufların artırılması için gereken adımları hızlıca atmaya kararlıyız” dedi.
Bilindiği gibi ilk çeyrek büyümesi yüzde 4,8 olarak gerçekleştiğini kaydeden Şimşek; büyüme ikinci çeyrekte biraz zayıflamakla birlikte gerçekleşmenin yine güçlü olacağını öngördüğünü, büyümede farklı bir trend görülmesi halinde gerekli önlemleri alarak bu duruma müdahale edecek mali alanlarının bulunduğunu söyledi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri
Yatırım yapılabilir seviyede ülke kredi notun korunmasının önem arz ettiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından son dönemde yayımlanan raporlarda yer alan kurumsal yapının zayıfladığına yönelik değerlendirmelere katılmıyoruz. Aslında tam tersine bu süreçten kurumlarımız daha güçlenmiş olarak çıkacak. Kredi derecelendirme kuruluşlarını en iyi şekilde bilgilendirmek için gerekli temasları sağlıyoruz” dedi.
Söz konusu darbe girişiminin bertaraf edilmesinin Türkiye demokrasisini güçlendirerek, halk içerisindeki gerilim ve kutuplaşmayı azalttığını düşündüğünü söyleyen Şimşek, ileriye yönelik olarak da bu iyileşmenin devam etmesi için muhalefet ile diyalog içerisinde çalışmalara devam etmeyi hedeflediklerini belirtti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, telekonferansın ardından Çin’de düzenlenen G20 Zirvesine katılmak üzere hareket ettiği bildirldi.