Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, FED faiz oranlarını artırırsa Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini FED faizleri seviyesine yükselteceklerini belirterek, FED’in eylül ayında yapacağı faiz artışı konusunda bir endişe kalmayacağını söyledi.

TCMB'nin Ankara merkezinde 3. Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Saat 10.30 başlayan toplantıda konuşan Erdem Başçı, 2015 yılı sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 6 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini, 2016 yılı sonunda da enflasyonun orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde faiz oynaklığının yüksek seviyelere ulaştığını, ikinci çeyrekte küresel piyasalardaki oynaklığın etkisinin Türkiye ekonomisinde de gözlendiğine işaret eden Erdem Başçı, "Yılın ikinci çeyreğinde temkinli para politikası politikasını sürdürdük, sıkı likidite politikasına devam ettik. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşmeye kadar getiri eğrisini yatay tutarak para politikasında temkinli duruş sergileyeceğiz. Sıkı para politikamız ekonominin dış şoklara dayanıklılığını artırdı.” görüşünü paylaştı.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmesinden sonra sözlü yönlendirme ile uzun vadeli faizlerin kalıcı düşeceği değerlendirmesi yaptıklarına işaret ederek, buna bağlı olarak Türkiye'de geniş faiz koridoruna olan ihtiyaç kademeli olarak azalabileceğini kaydetti. Faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendireceklerini aktaran Başçı, bunu ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını belirtti.

''FED'İN EYLÜL'DEKİ FAİZ ARTIŞINDE BİR ENDİŞE KALMAYACAK”

Başçı, FED’den kimsenin endişelenmemesini isteyerek, şunları söyledi: "FED, faiz oranlarını artırırsa Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini FED faizleri seviyesine yükselteceğiz. Bankalarımızın bir yıla kadar olan bütün yükümlülüklerini rahat bir şekilde sürdürmesi için Merkez Bankası tam olarak yeterli olacak. Böylece FED’in eylül ayında yapacağı faiz artışı konusunda bir endişe kalmayacak.”

ÖNCEKİ RAPORDA YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ 6,8 İDİ

Başçı, nisan ayında açıklanan ikinci enflasyon raporu sunumunda 2015 yıl sonu enflasyon tahminlerini 1,3 puan yukarı güncelleyerek yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e yükselttiklerini söylemişti.

Sürecek.........