Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, son zamanlarda artan terör olayları üzerine açıklama yaptı. Yaşananlardan ülkeyi kutuplaştıranları sorumlu tutan Akgerman, “Halk barış istiyor. Kimse kimsenin boğazına sarılmak istemiyor. Maalesef oy devşirmeyi marifet sayanlar, kolay yoldan oy devşirmeyi kutuplaştırma sananlar bu durumdan sorumludur. Kim yönetiyorsa o sorumludur.” dedi.

BASİFED, bağlı derneklerle birlikte terör olayları ve saldırılarla ilgili siyasi partilere ve topluma birlik, kenetlenme, sağduyu çağrısı yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Akgerman, Başkan Vekili Salih Özen, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ve Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya, basın açıklaması yaparak siyasileri sorumlu davranmaya çağırdı. Levent Akgerman, "Siyasiler artık sorumlu davranmalı. Kamplaştırıcı dil ve kutuplaştırmaya artık yeter diyoruz. Sağduyuya ihtiyacımız var." dedi. Doğuda karmakarışık bir durum olduğuna dikkat çeken Akgerman, şöyle devam etti: “Olanlar sadece kırıntısı. Seçim güvenliğinin sağlanması öncelikli unsur. Sadece seçim için değil, huzurlu, güvenli aşaması ve ekonomiye güven duyması için bu devrilen masanın, bir an önce çok ciddi şekilde toplanması gerekir.”

‘HER TÜRLÜ SİYASİ MENFAAT BİR KENARA KOYULMALI’

Halkın barış istediğini, kimsenin birbirinin boğazına sarılmak istemediğini dile getiren Akgerman, “Maalesef oy devşirmeyi marifet sayanlar, kolay yoldan oy devşirmeyi kutuplaştırma sananlar bu durumdan sorumludur. Kim yönetiyorsa o sorumludur. Terör örgütünü de lanetliyorum. PKK bu ülkeyi terkederek, silahları teslim ederek defolmalı. Lanetliyoruz. Artık yeter. Bu kadar şiddet ve acıyı bu ülke haketmiyor. Sözlerin bittiği yerdeyiz. Tekvücut, teröre karşı birlik olmalıyız. Her türlü siyasi hesabı, menfaati kenara koymak gerekiyor. Yarın paylaşılacak menfaat kalmayacak.” şeklinde konuştu.

‘MUHALİFLER SİYASİ HESAP PEŞİNDE KOŞTUKLARI İÇİN KOALİSYON KURULAMADI’

TBMM’nin bekleme odasına alındığını savunan Akgerman, şunları kaydetti: “Siyasi istikrarsızlık, güvensizlik ortamını getiriyor. İşi iyi giden insanlar var ama topluma bakıldığında Meclis'in işletilmesi, birlik beraberliğin sağlanamaması sıkıntısı var. Muhaliflere de sesleniyorum, yapıcı rol oynamaları gerekiyor. Siyasi hesap peşinde koştukları için koalisyon kurulamadı. Siyasi gündemi kenara koyarak, ülkenin acil gündemine odaklanmalı. Çekişme ve didişmeler yüzünden reformlar sekteye uğradı. Kutuplaşma çift taraflıdır. Muhalefet yapıcı olmalı. Ciddi siyaset üretemiyorlar.”

‘DOĞU VE GÜNEYDOĞU, PKK VESAYETİNDEN KURTULMALI’

Çözüm süreciyle ilgili umudunu koruduğunu dile getiren Akgerman, “Ancak PKK belası defolmadıkça bunda zorlanacağız. Doğu ve Güneydoğu’da halkımız PKK vesayetinden kurtulsun. Bu da güçlü ekonomi ve bilimsel eğitimle olur. Barışı besleyen şey, varlık ve ekonomidir. Provokasyonlara karşı uyardık ama son sürat devam ediyor. Bunlara karşı sağduyu ve akılcı davranılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

‘FIRINLAR EKMEK ÜRETEMEZ DURUMA GELDİ’

BASİFED Başkan Vekili Özen de şunları söyledi: “Doğu ve Güneydoğu'da fırınlar ekmek bile üretemez duruma geldi. Cenazeler buzdolabında korunuyorsa durumlar vahim. Cizre'de çok daha vahim boyutta. TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesiyim. Bu durum bir an önce çözüme kavuşturulmalı. TÜRKONFED olarak çözüm sürecine halen gönülden bağlıyız, devam etmesini istiyoruz.”

‘TOPLUMUN HUZURUNUN BOZULMASI FAYDA GETİRMEZ’

BASİFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Kaya da ülkeyi yönetenlerin birlik ve beraberliği sağlaması gerektiğini vurgulayarak, “İnsanların ölmesi kimsenin yararına değil. TBMM'de temsil edilen tüm partiler, Genelkurmay, tüm taraflar Cumhurbaşkanı önderliğinde birlik beraberlik göstermeli. Türkiye'nin krizler karşısında tekvücut olabileceğimizi göstermeliyiz. Hepimiz isyan ediyoruz. Ölen çocuklar ve şehitlerin acısı hepimizin içinde. Sokağa çıkıp camların çerçevenin indirilmesi, Kürt vatandaşlara zarar verilmesi herkese zarar verir. Şiddet ve çevreye zarar vererek toplumun huzurunun bozulması hiçbir fayda getirmeyecektir.” şeklinde konuştu.